Microscoop met (usb)-camera

Gestart door nielseimers, december 12, 2021, 15:47:46 PM

Vorige topic - Volgende topic

nielseimers

Beste bryologen,

Ik ben al enige tijd op zoek naar een goede microscoop met camera. Ik heb voorkeur om het beeld rechtstreeks op mijn pc te kunnen zien (met een usb kabeltje). Maar ik vind het ook prima om de foto's met een camera te maken en daarna op mijn computer te zetten. Er is online zo'n ongelooflijk groot aanbod en de prijzen zijn behoorlijk hoog, waardoor ik zelf de knoop niet durf door te hakken. Ik ben op zoek naar een gebruiksvriendelijke microscoop die tot 1000 keer kan vergroten en het mag best wat kosten (rond de €1000 of iets meer).

Ik wil er cellen van mossen en sporen van (korst)mossen/paddenstoelen/roesten mee kunnen bekijken en mooie foto's kunnen maken.

Kunnen jullie mij adviseren?

Met vriendelijke groeten,
Niels

Guido Berger

#1
Hoi Niels,

Tegenwoordig heb je ook microscopen met ingebouwde digitale mogelijkheden.
Vooral de wat duurdere en beter merken maar het wordt ook overgenomen door de goedkopere merken.
Bijv: https://www.micro-shop.zeiss.com/en/de/  in de kop zit het digitale gedeelte.
Hier alle modellen: https://www.micro-shop.zeiss.com/en/de/system/Primostar%203/10335/
(Vooral de merken waarvan de afzetmarkt niet de particulier is, maar scholen, universiteiten, de medische wereld, ontwikkelen dit razendsnel.)

Het 'gewone' microcoopgebeuren veroudert weinig, dat is gewoon glaswerk en metaal en dergelijke.
Het digitale gebeuren veroudert wel en soms snel.

Daarom had ikzelf, ongeveer twee jaar geleden, besloten om niet voor een microscoop met een ingebouwde digitale component te gaan maar voor een trinoculaire microscoop, een bino met een extra 'fotobuis'.
En om daarna te kijken hoe ik de digitale verslaglegging ging oplossen.

Daarin zijn grof gezegd drie opties.
1. Door het oculair - smartphone, oculaircamera, of pocketcamera. Vooral de Olympus tg6 geeft echt goede resultaten.
2. Met een microscoopcamera op de buis. Ikzelf heb dit uitgeprobeerd en viel tegen. Matig beeld op de laptop, trage beeldverversing bij veranderende scherpstelling. Mogelijk deed ik iets fout maar leek me niet.
3. Een systeemcamera op de buis middels een speciale adapter. De camera kan verbonden worden met de laptop voor 'liveview'. Deze combinatie geeft m.i. de mooiste resultaten.

Ikzelf werk nog met de smartphone maar hoop dat tzt te veranderen.

Wat de microscoop betreft werken de validatoren van de korstmossen met een
a. Euromex bioblue trino + Olympus tg6 -- Kijk bv bij Lukas Verboom, ook veel mossenfoto's (voorbeeld). En bij Sander van Zon.
b. Euromex iScope trino + adapter en systeemcamera -- Kijk bij Henk-Jan van der Kolk.nielseimers

#2
Bedankt voor je reactie Guido :blink: Ik wil écht mooie foto's kunnen maken, dus fotograferen door het oculair is echt geen optie. Een microscoopcamera klinkt fijn, maar ben dan bang dat deze afhankelijk is van software die gaat verouderen en dat hij inderdaad niet goed genoeg werkt. Het liefste zou ik dus voor optie drie kiezen. Ik heb zelf een CANON camera, is het mogelijk om die m.b.v. een speciale adapter te monteren? Dan zou dat mijn voorkeur hebben. Hoe kan ik uitzoeken wat ik dan nodig heb?

nielseimers

Die liveview klinkt ook geweldig. Is dat iets standaards wat spiegelreflexcamera's kunnen of komt daar het een en ander bij kijken?

Guido Berger

#4
Citaat van: nielseimers op december 12, 2021, 20:38:05 PM
Bedankt voor je reactie Guido :blink: Ik wil écht mooie foto's kunnen maken, dus fotograferen door het oculair is echt geen optie. Een microscoopcamera klinkt fijn, maar ben dan bang dat deze afhankelijk is van software die gaat verouderen en dat hij inderdaad niet goed genoeg werkt. Het liefste zou ik dus voor optie drie kiezen. Ik heb zelf een CANON camera, is het mogelijk om die m.b.v. een speciale adapter? Dan zou dat mijn voorkeur hebben. Hoe kan ik uitzoeken wat ik dan nodig heb?

Contact Henk-Jan van der Kolk, hij werkt ook met een Canon.
Canon en zulke merken hebben meen ik software waarmee het fototoestel verbonden kan worden met de laptop. Die software lijkt mij altijd up-to-date. Voor zover ik begreep zitten daar meetopties bij et cetera.

Het mooiste is dan natuurlijk ook een Iscope of een vergelijkbare microscoop.
Dan zullen de kosten hoger dan 1000 euro uitvallen.

Een meetoculair erbij werkt heel handig.
Deze microscopen hebben ruimte voor vijf objectieven. Er worden standaard vier geleverd dus je hebt de mogelijkheid om uit te breiden.

Ben Kruijsen

#5
Ik heb deze gekocht via deze firma https://www.labagency.nl/microscopen/motic-microscoop-ba310e-trinoculair/  Prijs is ex btw
Toelichting https://www.youtube.com/watch?v=mOWNYAVTV_U
Dit is dus een microscoop met een eigen camera (er zijn meerdere typen met verschillende resoluties). De camera heeft een wifi en met een aparte app Modiconnect krijg je verbinding met je laptop, tablet en smartphone. Via kalibratie kun je op je scherm metingen uitvoeren.
Ik geef toe het is niet goedkoop maar daar krijg je ook wel wat voor....

nielseimers

Welke camera heb jij er bij gekocht Ben? Ben je tevreden over de kwaliteit van het beeld, ook bij 1000x vergroting?

Ik heb eigenlijk voorkeur om mijn spiegelreflex aan te sluiten op het derde oculair, maar heb vooralsnog weinig informatie gevonden over hoe dit moet.


henkjanvdkolk

Mijn opstelling:

iScope IS.1153-PLi trinoculair
https://www.frank.nl/euromex-iscope-pli-helderveld-microscoop/225474

Microscoop-adapter die bovenop het 3e oculair geplaatst is:
Euromex Camera adaptor AE.5130
https://www.optics-pro.com/camera-adaptor/euromex-camera-adaptor-ae-5130-universal-slr-adapter-2x-f-23-2-mm-tube-oxion-/p,53926

Canon T-2 adapter om de microscoop-adapter aan de camera te verbinden

Canon EOS 1200D camera


De batterij van de camera zit direct aan netstroom gekoppeld. Een ander snoertje verbindt de camera met laptop of PC.
Met de software "EOS Utility 2" (gratis te downloaden) heb je op je laptop Live View en kan je direct foto's maken.

Alle microscopische foto's van mij van de afgelopen tijd zijn met deze opstelling genomen, hier kan je wat voorbeeldfoto's zien:
https://oudeversie.waarneming.nl/user/photos/10166
Groeten,
Henk-Jan van der Kolk

nielseimers

Dat ziet er indrukwekkend uit. De kosten zijn dan wel aardig hoog:
Microscoop (€1.345) + microscoop-adapter (€319) + camera-adapter (€35) wordt samen €1700.

Er zit ook aardig wat levertijd (1-2 weken) op, maar dat was te verwachten.

Volgens mij ben jij (Henkjan) de enige tot dusver die een camera op zijn microscoop bevestigd heeft. Ik wil er gewoon het maximale uit halen, dus ik neig er toch wel naar om dat ook te doen. Jouw foto's zijn ook echt geweldig. Ik ga het nog eens rustig bestuderen en vanavond de knoop doorhakken.

lukasverboom

Ik denk dat met mijn microscoop (de Bioblue BB 4243) op dezelfde manier een spiegelreflexcamera te gebruiken is. Die microscoop kost rond de 600 euro. Maar als je het geld ervoor over hebt zou ik voor de microscoop van Henk-Jan gaan.
Groet,
Lukas

Marien bioloog
Favoriete groepen: korstmossen, mossen, schelpen, vleermuizen, mariene dingen.

Korstmossen in de tuin? https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,464730.0.html

nielseimers

#11
In de titel staat 40x-600x vergroting, maar in de product description staat dat er gewoon een 100x objectief op zit, dus dan zou 1000x vergroting ook moeten kunnen.

Wat verklaart hier het grote verschil in prijs?

Sander v Zon

#12
Van de microscoop die Lukas aandraagt zijn inderdaad twee variaties, eentje met als max een 60x objectief en eentje met 100x.
Bij euromex kan je hier kijken welk nummer welke features heeft: https://www.euromex.com/nl/producten/branche/onderwijs-biologische-microscopen/bioblue/

De microscoop van HJ is net wat chiquer allemaal, als ik zo naar het plaatje kijk. Hij heeft een velddiafragma en is dus te Köhleren, lijkt zelfs een slotje te hebben voor een filter oid(?), etc.
Groeten,
Sander

lukasverboom

Sorry, foutje van mij, de 4243 heeft inderdaad een 40-600 vergroting, voor de 40-1000 moet je de 4253 hebben:
https://www.euromex.com/nl/producten/producten/polarisatiemicroscopen/onderwijs-polarisatiemicroscopen/bioblue/

Die kost hier 612 euro.

Het verschil in prijs zit hem in kwaliteit van de lenzen, de stabiliteit van de tafel, en vast allerlei foefjes die de duurdere hebben. Euromex heeft bijvoorbeeld een stuk of tien series, die door variaties (maximale vergroting, monoc/binoc/trinoc/computer, lamp, etc) allemaal ruim tien modellen hebben.
Groet,
Lukas

Marien bioloog
Favoriete groepen: korstmossen, mossen, schelpen, vleermuizen, mariene dingen.

Korstmossen in de tuin? https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,464730.0.html

nielseimers

Ah, duidelijk. Ik wil natuurlijk wel wat extra betalen als dit ook een betere microscoop oplevert, maar als ik €600 bespaar met een goedkoper merk, dan is dat wel het overwegen waard.

Het liefste zou ik dit allemaal gewoon in een winkel willen bekijken en uitproberen, maar dat is helaas niet mogelijk.

nielseimers

#15
Ik heb dezelfde vraag gesteld op het paddenstoelenforum, zie dit topic.

Iemand wist te vertellen dat prijsverschil ook vaak zit in de objectieven. De microscoop van Henkjan heeft "plan" objectieven en de microscoop van Lukas heeft "semi-plan" objectieven. Hier wordt uitgelegd wat het verschil is. Ik heb nog even verder gezocht en voor het maken van goede foto's is het wel echt de moeite om te investeren in "plan" objectieven.

lukasverboom

Ja, bij mij is de rand vaak hoger scherpgesteld dan in het midden. De TG6 is dan fijn, want daarmee kun je een snelle automatische stack maken waardoor je dat verschil niet meer ziet, maar je zult gelijk hebben dat voor foto's dan een plan objectief de betere keus is.
Groet,
Lukas

Marien bioloog
Favoriete groepen: korstmossen, mossen, schelpen, vleermuizen, mariene dingen.

Korstmossen in de tuin? https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,464730.0.html

S.A. Gorter

Lukas, even nieuwsgierig: heb je voor de TG6 een opzetstukje of adapter o.i.d. nodig? En waar kun je die halen?

gr. Simon.

lukasverboom

Hallo Simon,
Ik fotografeer uit de hand door het oculair.
Groet,
Lukas

Marien bioloog
Favoriete groepen: korstmossen, mossen, schelpen, vleermuizen, mariene dingen.

Korstmossen in de tuin? https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,464730.0.html

Guido Berger

Citaat van: nielseimers op december 13, 2021, 14:18:15 PM
Het liefste zou ik dit allemaal gewoon in een winkel willen bekijken en uitproberen, maar dat is helaas niet mogelijk.

De bioblue is een VW Up(je)
De Iscope en Motic 310E een VW passat of Skoda octavia = ook echt 2x zo zwaar.
De mooiste vond ikzelf de Olympus CX33, maar is gelijk dik 1000 euro duurder, vgl een Audi A6 oid.

Zie ook: https://www.optik-pro.de/mikroskopie/23/a,Mikroskope.Mechanik.Bauart=Trinokular/a,Mikroskope.Optik.Beleuchtung=Durchlicht

Wij gebruiken een gewone doorlicht microscoop.
Er is ook fasecontrast, fluorescentie, polarisatie voor speciale toepassingen.

Voor mooie foto's zijn ook echt topkwaliteit coupes nodig, best moeilijk ...

Wim de Grooot

Hallo allemaal, beetje late reactie van mijn kant.
Ik gebruik (net als HJ) de Euromex iScope trino microscoop met op de derde buis gemonteerd een microscopie camera van Euromex, de HD-Pro. Dit werd geleverd met een klein beeldschermpje dat op de camera te monteren is. Voordeel: geen PC of laptop nodig op de werkplek. Nadeel: foto's op kaartje in de camera moet je steeds weer handmatig overbrengen naar de PC (Lightroom) en verder een stijve nek van het omhoog kijken naar het scherm. Software (in de camera ingebouwd) zeer matig. Recent heb ik de zaak gewijzigd. Microscoop en camera staan nu wel in mijn studeerkamer en de camera heb ik verbonden met de PC. De destijds bijgeleverde professionele software geïnstalleerd (Image Focus Alpha). Ik gebruik dus nu deze software en dat is een verademing. Wel even goed studeren want de handleiding is lastig. Metingen doe je door een lijntje te trekken op het scherm (na eenmalig kalibreren). Zie ook mijn foto's van mossen en paddenstoelen op WNL. Foto's maken is een klik op het scherm. Een serie foto's kan je in batch opslaan met een zelfgekozen prefix, nummering door de software. Ik lees ze in Lightroom in en bewerk ze daar verder. Ik was een van de eersten die de camera kocht, mogelijk zijn er al weer nieuwe types. Het was destijds lastig voorbeelden te vinden. Het was een sprong in het duister, maar geen spijt van. De preparaatjes maak ik via de binoc op de keukentafel, dan blijft er (in tegenstelling tot eerder) nog genoeg ruimte voor Jeanette op de krant te lezen  ;)
De microscoop wordt geleverd met 4 objectieven. De revolver heeft plaats voor 5. Ik heb de 100x destijds ingeleverd voor een 60x. Recent toch ook de 100x bijgekocht.
met vriendelijke groeten, Wim de Groot

nielseimers

Ik heb gisteravond de knoop doorgehakt en heb gekozen voor de opstelling die Henkjan gebruikt. Ik heb de bestelling gedaan, maar zoals ze al waarschuwden op de website, wordt levering een stukje later dan de gebruikelijk 1-2 weken. Het wordt ergens in februari. Als ik de microscoop en onderdelen heb, zal ik nog een foto plaatsen van de opstelling en een mooie microscoopfoto maken :blink: Enorm bedankt voor jullie hulp en het delen van jullie ervaring!

lukasverboom

Ik ben benieuwd naar je ervaringen! Als ik een upgrade nodig heb ga ik waarschijnlijk voor dezelfde spullen.
Groet,
Lukas

Marien bioloog
Favoriete groepen: korstmossen, mossen, schelpen, vleermuizen, mariene dingen.

Korstmossen in de tuin? https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,464730.0.html

nielseimers

De microscoop is 12 januari bezorgd. Daarmee was de bezorgtijd iets minder dan een maand. De adapter-ringen zijn 18 januari bezorgd. Vandaag heb ik voor het eerst er mee kunnen experimenteren en het werkt fantastisch! ;D Na het installeren van de EOS utility software, kan ik de microscoopbeelden live-viewen op mijn computermonitor. Binnenkort maar eens op pad gaan om wat mosjes te verzamelen en verder te oefenen met het maken van goede microscoopfoto's!

Henri van Dodeweerd

Mooi Niels! Dat er vele mooie waarnemingen uit voort mogen komen :)
Met vriendelijke groet,
Henri van Dodeweerd

S.A. Gorter

Ik overweeg zelf ook een dergelijke aanschaf en heb veel aan dit draadje gehad.
Ga svp nog even door met het delen  je ervaringen, Niels.

Ook van mij veel plezier met deze aanschaf. Ben benieuwd hoe het verder gaat.

gr. Simon

nielseimers

#26
Hier heb ik een stukje epidermis (buitenste laag cellen) van het blad van Gewone eikvaren onder de microscoop liggen met vergroting 400x

Je ziet duidelijk de cellen, huidmondjes, celkernen en bladgroenkorrels. De bladgroenkorrels bewegen erg snel, mogelijk zijn ze nu wat actiever omdat het licht van de microscoop er op schijnt. Maar mogelijk zijn het helemaal geen bladgroenkorrels en moet ik weer eens mijn boeken van de studie tevoorschijn halen :rolleye:

nielseimers

En hier nog een foto van de bladgroenkorrels met 400x vergroting. Wel nog iets ingezoomd op de foto vanaf mijn computer.

H Timans

Hele mooie plaatjes Niels!
Chloroplasten horen aan de rand van het cytoplasma geplaatst te zijn volgens mij en dat zie je hier niet, wat je in de huidmondjes ziet zijn sowieso chloroplasten. Wat de andere korrels zijn weet ik niet zeker, ik vermoed Amyloplasten of andere vorm van leukoplast. In de uiterste buitenste cellagen vind je meestal minder bladgroen bij vlezige planten (epidermis is vooral bedoelt als afscheiding en verdediging voor de buitenwereld).
Mvg Harold Timans

lukasverboom

Die vermeende bladgroenkorrels zijn volgens mij oliedruppeltjes/oleosins, dat zie je bij mossen vaak. Zie ook:
https://en.wikipedia.org/wiki/Oleosin

En inderdaad, prachtige foto's!
Groet,
Lukas

Marien bioloog
Favoriete groepen: korstmossen, mossen, schelpen, vleermuizen, mariene dingen.

Korstmossen in de tuin? https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,464730.0.html