Coelioxys mandibularis of elongata ♀? -> Coelioxys inermis ♀

Gestart door Olger Krischan, augustus 10, 2021, 18:28:23 PM

Vorige topic - Volgende topic

Olger Krischan

Hallo forum,

ik trof zojuist deze bij met gespreide vleugels rondkruipend op de grond (2021-viii-10, Krimpen aan den IJssel, obv van gedrag en bewegingen dacht ik dat het slachtoffer of stervende bij was.

Het blijkt een kegelbij.
Het beestje is erg klein, net 8mm (foto 5), en heeft een vreemd gevormd tergiet 4. Ik dacht eerst dat het wellicht een niet goed ontwikkelde elongata was.
Maar vergelijkend met een eerdere C. elongata die ik in de tuin had aangetroffen zijn de kaken hoekiger (foto 1) en daarom vraag ik me af of het C. manidbularis kan zijn. Dit zou ook passen bij de lengte.

De bij gedraagt zich alsof ze stervende is, heel sloom en altijd met 1 paar of alle vleugels een beetje lamlendig uitgevouwen.

mvg,
OlgerOlger Krischan

de bij is idd vannacht overleden. In bijgesloten foto's getracht de kaakvorm beter in beeld te krijgen. Foto 1 lijkt meer de hoek uit de sleutel.

wilde

De achterlijfpunt lijkt meer op een vrouw inermis. De kaken lijken niet hoekig genoeg voor mandibularis.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

Olger Krischan

Dank je Albert, ga haar onder die soort invoeren.

Nog even doorzoekend naar info: het Nederlandssoorten register (https://www.nederlandsesoorten.nl/linnaeus_ng/app/views/species/nsr_taxon.php?id=161740) vermeldt dat deze soort zwak geknikte kaken heeft wat hier wel lijkt te passen.

mvg,
Olger

wilde

Op jouw foto 4 van de ventrale zijde achterlijf heeft sterniet 5 geen flauwe inbochting over de gehele achterrand, dus zo breed als S6.
Dat moet een vrouw mandibularis toch echt hebben en die is het dus niet.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me