Waarnemingen van meeldauwen

Gestart door anneke-van-den-berg, juni 21, 2021, 14:45:41 PM

Vorige topic - Volgende topic

anneke-van-den-berg

Op waarneming.nl worden regelmatig meeldauwen gemeld en heel vaak leveren die een probleem op met de validatie. Bijvoorbeeld omdat de plant niet vermeld wordt (veel meeldauwen zijn sterk waardplant-gebonden), maar vooral omdat er bijna nooit een close-up foto wordt bijgevoegd waarop daadwerkelijk vruchtlichaampjes (zgn. chasmotheciën) duidelijk te zien zijn. Een foto met alleen een witte vlek is niet voldoende. Volgens de Standaardlijst van de NMV geldt bovendien voor alle meeldauwen: "Microscopische controle is nodig voor zekere determinatie" (zie de online Verspreidingsatlas). Maar op basis van duidelijke foto's met chasmotheciën en de plant zelf kan de validator soms toch besluiten een "goedgekeurd door validator" kwalificatie te geven, met name bij waardplanten waarop volgens de bestaande kennis maar één meeldauwsoort voorkomt.
Indien er meerdere soorten op een waardplant voorkomen is het noodzakelijk dat er microscopie gedaan wordt. Soms volstaat het bekijken van de details van rijpe (= zwarte!) chasmotheciën, maar bij meeldauwen op o.a. Eik en Esdoorn heb je ook de conidiën (ongeslachtelijke sporen} nodig om op de juiste soort te komen. Vermeld ook de resultaten van deze metingen ter controle.
In Coolia 57(3)154 staat een artikel dat je op weg helpt om met meeldauwen te beginnen (te downloaden  van de website van de NMV https://www.mycologen.nl/archief-van-de-nmv/coolia-in-pdf/).
Als je een soort hebt gevonden die nog niet in de Standaardlijst staat, geldt dezelfde procedure als voor alle andere nieuwe paddenstoelen: bewaren van het materiaal en aanmelden bij de NMV via "Protocol Nieuwe Soort Aanmelden" (https://www.mycologen.nl/onderzoek/kartering/nieuwe-soorten/).