Hoofdmenu

Op druif

Gestart door Menko Vlaardingerbroek, juni 19, 2020, 20:54:02 PM

Vorige topic - Volgende topic

Menko Vlaardingerbroek

Dit lijken me mineervliegjes. Is het mogelijk vast te stellen welke soort? Betreffen beide waarnemingen dezelfde soort? Op een druif.

Waarneming: https://utrecht.waarneming.nl/waarneming/view/193794863
Waarneming: https://utrecht.waarneming.nl/waarneming/view/193794860

Foto's:

-

-

Vriendelijke groet,
Menko Vlaardingerbroek

wouterbosgra

Dit zou Phyllocnistis vitegenella moeten zijn, bij mijn weten nog niet bekend uit NL. Leuk! Soort moet nog worden toegevoegd aan waarneming.nl, kun je hier aanvragen: https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,409429.0.html

Menko Vlaardingerbroek

Dat is leuk. Ik ga hem aanvragen.
Vriendelijke groet,
Menko Vlaardingerbroek

wouterbosgra

voer je em nog even in? zou leuk zijn!

Menko Vlaardingerbroek

Vriendelijke groet,
Menko Vlaardingerbroek

ErikvN

Beste Wouter, Menko,

Ik zie deze nu pas na een tip van Tymo. M.i. zijn deze mijnen beslist geen Phyllocnistis, er is geen popvouwtje aan het eind en ze zijn te kronkelig, en te breed en te kort. helaas is het poepspoor zonder doorvallend licht niet goed te zien. De determinatie lijkt nu alleen gebaseerd op de veronderstelde identiteit van de voedselplant (die niet te controleren is). De soort is ook nog niet in NL te verwachten, tenzij met meegebrachte druivenbladeren. De Noordelijke grens is momenteel Zwitserland. Zie http://www.lepiforum.de/lepiwiki.pl?Phyllocnistis_Vitegenella
Mi zijn dit vliegenmijnen, en dan ligt Agromyza flaviceps voor de hand. Dat betekent hetzij een vreemde voedselplant (onwaarschijnlijk, druif en hop zijn niet verwant) of toch een verkeerde determinatie van de plant.
Ik snap het enthousiasme voor het vinden van een mogelijke nieuwe soort, maar op deze manier een nieuwe soort voor Nederland melden zonder de specialisten te raadplegen vind ik tamelijk onverantwoord, ook al omdat het een plaagsoort (en invasief) is en verkeerde reacties zou kunnen oproepen. Eerst een nieuwe zoektocht, foto's van de hele plant, zoeken naar rupsen, poppen is het minste wat nodig is om zo iets hard te maken. En dan materiaal verzamelen en aan specialisten sturen voor kweek en/of DNA barcode. En als het dan waar is verdient het publiciteit, maar dat lijkt mij hier niet het geval.
Ik stel voor dat de soort weer van de lijst als inheems wordt gehaald en de mijnen als A flaviceps of Agromyzidae spec. worden opgenomen.

Hartelijke groet

Erik van Nieukerken

Menko Vlaardingerbroek

Beste Erik,

Ik ben natuurlijk direct gaan zoeken of ik de bladeren met de mijnen nog terug kon vinden, maar dat is niet gelukt. Er groeit op die plek een druif (dat weet ik zeker: er komen namelijk druiven aan), maar het is er een warboel met verschillende klimplanten die door elkaar groeien en mijn buren hebben er (helaas) enthousiast gesnoeid. Hoe dan ook, de bladeren met de mijnen kan ik niet terugvinden.

Als jij er zeker van bent de determinatie niet correct is, zal ik de waarneming aanpassen (of verwijderen om verdere verwarring te voorkomen).

Vriendelijke groet,
Menko

Vriendelijke groet,
Menko Vlaardingerbroek

ErikvN

Beste Menko,

Dank voor je snelle reactie. Dat is inderdaad een probleem van klimplanten, dat ze door elkaar groeien, ik ken het van mijn tuin ;-)
Ik heb de foto's ook nog laten bekijken door Charley Eiseman, de Amerikaanse mijnenspecialist waar ik veel mee samenwerk (toevallig ook aan druiven Phyllocnistissen..), zijn reactie:
"I agree, those look like agromyzid mines based on shape, frass, and the yellow larva visible at left in the second photo, and I likewise doubt the plant is Vitis.  Also, Phyllocnistis vitifoliella mines usually (always?) begin with a short epidermal portion before moving deeper in the leaf."

Ik zou de waarneming niet verwijderen, maar aanpassen. Misschien kun je volgend jaar kijken of er ook hop groeit. Mocht het nl toch druif zijn dan is de waarneming sowieso interessant.

Hartelijke groet

Erik