Koperwieken vlogen Noord-Oost

Gestart door mauricevanveen, oktober 08, 2017, 09:18:56 AM

Vorige topic - Volgende topic

mauricevanveen

Hallo,

Gister in Rotterdam meerdere groepen koperwieken over zien vliegen maar ze vlogen allemaal Noord-Oost. Wat kan hiervan de reden zijn?

Gr,
Maurice

Oenanthe

Omdat wij ten onrechte denken dat trekvogels in het najaar zonder omwegen rechtstreeks naar het zuiden vliegen. Dat doen ze niet. Ze maken allerlei tussenstops, omwegen, doen aan slaaptrek of vliegen weer terug waar ze net vandaan kwamen. Uiteindelijk komen ze wel waar ze wezen moeten maar dat gaat zeker niet langs de kortste en snelste weg.
Veel succes allemaal,

Maarten Verrips

Guus Peterse

Jawel, dat betekent dat je af en toe groepjes een andere kant op ziet vliegen. Maar dat ze langdurig massaal en unaniem de 'verkeerde' kant opvliegen, iets wat ook ik diverse keren heb meegemaakt, daarvoor heb ik nog steeds nooit een plausibele verklaring gehoord.
Guus Peterse

Nieuw op mijn weblog: Kaapverdië juli - augustus 2015

Oenanthe

Ze kunnen bijvoorbeeld langere tijd op een bepaalde plaats pleisteren. Dan kunnen ze in alle mogelijke richtingen vliegen omdat ze niet aan een territorium gebonden zijn.
Veel succes allemaal,

Maarten Verrips

Guus Peterse

In alle mogelijke richtingen ja. Punt is nou juist dat ze niet in alle mogelijke richtingen vliegen maar op de meeste dagen (vrijwel) allemaal naar zuid of zuidwest maar op sommige dagen urenlang (vrijwel) allemaal naar noord of noordoost. Ik hoor weleens compensatietrek noemen maar wat valt er te compenseren als je uiteindelijk alleen maar verder naar het zuiden moet? Waarom dan ineens een stuk naar het noorden? En nogmaals: af en toe een groepje, natuurlijk, dat snap ik, maar urenlang allemaal, collectief? Dat snap ik nog steeds niet.
Guus Peterse

Nieuw op mijn weblog: Kaapverdië juli - augustus 2015

maartenwielstra

Misschien is het antwoord simpeler dan men denkt. Als ze erachter komen dat ze iemand zijn vergeten, gaan ze even terug.

mgieskens

Citaat van: maartenwielstra op oktober 31, 2017, 23:29:14 PM
Misschien is het antwoord simpeler dan men denkt. Als ze erachter komen dat ze iemand zijn vergeten, gaan ze even terug.
Daarom doen we ook aan trektellen
Terug! ... Jullie zijn iemand vergeten!  ;D
Michèl Gieskens
Haagse Vogelbescherming - www.haagsevogels.nl

Een mens gelooft niet wat hij ziet, maar ziet wat hij gelooft

Oenanthe

Citaat van: Guus Peterse op oktober 31, 2017, 14:42:31 PM
Dat snap ik nog steeds niet.
Verwondering is voor mij altijd een van de drijfveren geweest om van de levende natuur te genieten. Ik snap nog steeds niet hoe het mogelijk is dat een boerenzwaluw, die als een klein garnaaltje in juni uit het ei kruipt in een stal in Nederland, twee maanden later naar tropisch Afrika vliegt en ook nog in staat is daarna terug naar Nederland te vliegen. Verwonder je over vogels en probeer niet alles te snappen.
Veel succes allemaal,

Maarten Verrips

HPM

Citaat van: maartenwielstra op oktober 31, 2017, 23:29:14 PM

Misschien is het antwoord simpeler dan men denkt. Als ze erachter komen dat ze iemand zijn vergeten, gaan ze even terug.

Of ze denken dat ze thuis vergeten zijn om de gaskraan dicht te doen.
Herman van der Meer

Adri Clements

Lijsters zien we in (de NW helft van NL) wel vaker in oostelijke richtingen langs trekken.
Dat kan te maken hebben met het volgende:
1. Bij meewind vertrekken de lijsters 's avonds vanuit het zuiden van Noorwegen
2. Ze vliegen de hele nacht over de Noordzee in zuidelijke richtingen
De eindbestemming kan variëren: Schotland/Engelse oostkust/Nederlandse-Duitse kust/Deense Kust
3. Met name wanneer de wind boven de Noordzee uit het oosten waait (en het zicht slecht is), worden de lijsters wat naar het westen geblazen
4. Als het lichter wordt, komen ze erachter dat ze boven water vliegen. Ze wijzigen hun koers van Z naar oostelijke richtingen
5. Als ze bij de NL kust aankomen houden ze hun oostelijke trekrichting nog een poosje aan
6. Verder landinwaarts draaien ze weer bij naar Z/ZW.

Bovenstaande hypothese is op diverse dagen in de afgelopen jaren bevestigd. Er zijn ook veel voorbeelden dat het anders ging.
Groeten, Adri Clements
Telpost Schor van Sint-Annaland
Mijn waarnemingen + Foto's

pdeknijff

Klopt helemaal Adri.
Op Vlieland, waar ik nu 25 jaar lang ieder najaar een week naar toe ga, is NO verreweg de meest voorkomende trekrichting van o.a. Veel lijsters.
Ook op dagen waar de vaste wal niet of nauwelijks lijstertrek heeft, kun je op Vlieland 10-duizenden lijsters ri NO trekkend tellen.
Was ook in 2015 en 2016 het geval met hoogste dagtotalen van 55.000 en 65.000. Omdat dit een incidentele telpost is zijn deze totalen niet op trektellen ingevoerd. Dit jaar, 2017, was een uitzondering. Trek was minder masaal op de dagen dat ik er was (hoogstens 2-3000 per dag), en de trekrichting was ZW.
Met vriendelijke groet,

Peter de Knijff