zweedse observado ARTPORTALEN

Gestart door jvanleeuwen, maart 08, 2016, 13:44:55 PM

Vorige topic - Volgende topic

jvanleeuwen

Zomervakantie  B) in zuid/west Zweden geplanned (Västra Götaland,) en keek op observado wat voor libellen er zoal vliegen
Dat viel een beetje tegen en een betere site voor zweden is:

https://www.artportalen.se/ViewSighting/SearchSighting

Oostelijke witsnuit , tweevlek, misschien dwergjuffer (dvärgflickslända ) lijken mogelijk.  ;D
Tips zijn zeer welkom

Gr Hans van Leeuwen

grunsven

#1
Aeshna serrata is ook een leuke soort die daar moet kunnen.
Weet niet waar je precies heen gaat maar een aantal plekken zijn in Västra Götaland.

Voor tweevlek is een zomervakantie misschien al te laat, die vliegt vooral in begin juni.

Roy van Grunsven
De Vlinderstichting - Dutch Butterfly Conservation (www.vlinderstichting.nl)

jvanleeuwen

#2
 Route gaat van goteborg via boras naar jonkoping en nog te plannen route terug.
Serrata niet aan gedacht ik zoek t uit. Thnx!
Serrata dichtbij jonkoping .. Voeg hem toe aan de route.
Gr hans

Azuurglazenmaker lijkt ook mogelijk in die regio

Es en Faz

De ECOO vind dit jaar plaats in Zweden:
https://ecoo2016.wordpress.com/

Misschien leuk/interessant om dit bij te wonen, als je de kans hebt. Er staan een aantal hele leuke tripjes in de planning! :o
Groetjes Es & Faz
Onze webstek: http://www.macromia.nl
Heidelibellen Determinatie Sleutel: http://macromia.nl/Info-contacts-links/determinatie.html

jvanleeuwen

#4
"of course welcome to join a congress field trip without participating on the ECOO.." Verleidelijk  ;D

grunsven

Als je veengebieden hebt die of noordelijker of hoger liggen is azuur zeker een mogelijkheid.

Roy van Grunsven
De Vlinderstichting - Dutch Butterfly Conservation (www.vlinderstichting.nl)

Goyatlah

Er staan kaartjes in Magnus Billqvist's boek Svenska TrolllslandeGuiden (Sowieso een mooi libellenboek).
Moi, Dolf

Bezoek ook eens Libellen in Nederland met de enige interaktieve en op foto's gebaseerde libellentabel, veel info en heel veel foto's

jvanleeuwen

#7
Eerst leek de vakantie in Zweden in het water te vallen door de vele regen! Geplande natuurwandelingen vervangen door dorpjes, musea en kastelen. Behalve veel hemelwater heeft Zweden meren, rivieren, plassen, beekjes en vennen in overvloed en als de zon zich even liet zien, zagen we al snel zonnebadende libellen en juffers. Gevlekte glanslibel, geelvlekheidelibel en speerwaterjuffer, soorten die we in Nederland moeten zoeken, zagen we overal.
Enthousiast door soortenverscheidenheid en snelheid waarin de libellen weer actief worden na kortstondige neerslag, toch een aantal excursies ingepland. Natuurgebieden:
KOMOSSE

STORE MOSSE

TAKERN

PICKEDAL

In KOMOSSE (hoogveengebied, dank voor de tip Roy!) ligt een lang houten vlonderpad en nadat deze begon op te drogen in de zon kwamen azuurglazenmakers op het hout zitten met het borststuk en vleugels tegen de ondergrond gedrukt om op te warmen. Het vlonderpad helpt om deze soort waar te nemen maar de 3 meter lange planken geven ook elke trilling door waardoor de azuurblauwe 'Fjällmosaikslända' er vandoor gaan als je aan komt lopen.
Azuurglazenmaker waarneming

Aangemoedigd door leuke waarnemingen en de snelheid waarin libellen zich laten zien nadat de zon doorbreekt durfden we het ook aan naar de godin Nehalennia te zoeken. Op de weblog van Magnus Billqvist (dank voor de tip Dolf) stond in welk gebied de 'dvärgflickslända' voorkomt. In tegenstelling tot de natuurparken lagen hier geen paden, vlonders of zelfs maar naambordjes en vermoeden we dat dit gebied zelfs door de zweden als de 'middle of nowhere' wordt aangeduid.
Gewapend met GPS, regenkleding, eten/drinken en een laagje anti-insect DEET, na een uur lopen vanaf de weg aangekomen in een nat veenmoeras. Pluvius was ons welgezind en de zon verwarmde ons van boven terwijl we soms kniediep in het moeras stonden. De lucht werd bevolkt door jagende glanslibellen (metallica, flavomacula) en witsnuiten (dubia, rubicunda), niet echt een vriendelijke omgeving voor de dwergjuffer. Door de ontoegankelijkheid van het gebied konden we alleen dicht langs de bosrand van het moerasgebied blijven en om de diepere vennetjes heen lopen/waden.
Bij het kleinste vennetje (hooguit 1 bij 2 meter) was onze eerste 'ontmoeting' met de kleinste libel van Europa, een oranje bruin vrouwtje, die diep in het gras verscholen zat en opviel doordat het 'onhandig' kleine stukjes vloog van halm naar halm (misschien de beste strategie om de jagers te ontwijken). We hadden verwacht op basis van plaatjes dat deze soort misschien te verwarren zou zijn met een kleine pantserjuffer of tengere grasjuffer maar als je de dwergjuffer eenmaal hebt gezien weet je dat deze soort nergens mee te vergelijken valt door zijn minuscule grootte. Na het eerste exemplaar gespot te hebben vonden we nog drie vrouwtjes, allemaal oranjebruin. Deze vertoonden geen vluchtgedrag voor de cameralens. Tijdens het fotograferen van een vrouwtje verscheen een mooi turquoise glanzend mannetje dat zich maar heel even liet bewonderen en die we ondanks zijn opvallende verschijning niet meer terug konden vinden . . later nog een mannetje gespot die aan het eten was. Alle waarnemingen binnen een gebiedje van 4 x 4 meter!
Toen we overwogen ons zoekgebied uit te breiden vonden de weergoden onze ontmoeting met de Nehalennia (beschermster van reizigers ) genoeg en gingen de hemelsluizen open en aanvaarden wij de terugreis om doorweekt maar een bijzondere ervaring rijker in de bewoonde wereld terug te keren.
Waarnemingen dwergjuffers

Hans&Jan

p.s. Aeshna serrata mogelijk gezien maar wilde maar niet stilzitten en lijkt op deze foto ook sterk op venglazenmaker
A.serrata ?