groene glazenmakers patrouillerend in avondschemering

Gestart door ronald, augustus 05, 2014, 16:18:32 PM

Vorige topic - Volgende topic

ronald



eergisteravond was ik uit op wat schemervlucht actie, op een plek waar ik Groene glazenmakers weet te zitten. ik heb ze daar vaker in de schemering bezig gezien, jagend bij houtwallen. ik zag nu nergens actie en liep het gebied uit langs de krabbenscheersloot en was erg verbaasd toen ik zeker 5 stuks op een klein stukje sloot zag patrouilleren. ik meende zelfs een eiafzettend vrouwtje te horen en zag op die plek een glz opvliegen, maar dit was te kort en het was te donker om dat hard te maken. maar dat er zo laat nog gepatrouilleerd werd bij het voortplantwater vond ik zeer bijzonder, kan me dit ook van geen enkele andere libellensoort herinneren (wel eiafzettende vrouwtjes van smaragdlibel tot ver in de schemering).
misschien is dit wel vrij gewoon en miste ik het altijd (wie rekent daar nou ook op  :P ) en vroeg me af of er meer mensen dit gezien hebben.
groeten, Ronald van Seijen

jaapbouwman

Hoi Ronald

Er is in de Brachytron wel eens gepubliceerd over schemervluchten bij groene glazenmaker. Zie http://www.brachytron.nl/Brachytron/brachytronsums/Brachytron%207-2-4.pdf.

Heb niet meer paraat of dat ook patrouillerende dieren waren maar ze zijn lang actief in ieder geval.

groet!


AvanderHeijden

Ik ken dit gedrag van Aeshviri niet uit NL maar wel uit Polen. In de bossen van Bialowieza kun je op sommige plekken in de avondschemering flinke groepen (enkele tientallen) dieren treffen die daar jagen tot het volledig donker is. Boven bospaden, zonder dat er naar mijn weten voortplantingsbiotoop in de buurt was. Ik weet trouwens niet zeker hoe voortplantingsbiotoop er daar uit ziet want ik heb er totaal geen krabbescheer gezien.

ronald

interessant Jaap, dat lijkt erg veel op wat ik ook heb gezien  B)
zo kon ik de schemervluchten ook Antoine, van het water af op luwe plekjes bij bosjes, wat me ook het meest logisch lijkt.

maar gister weer even gekeken, en het blijkt geen patrouilleren te zijn want mannetjes en vrouwtjes vliegen door elkaar en pogingen tot paren werden niet gezien. hieronder het verslag van gisteravond geplakt:

gisteravond het schemervlieggedrag weer bekeken. vorige keer viel ik er middenin, maar nu waren we al iets van 20.30 ter plaatse. er gebeurde toen nog helemaal niks, tot er een paar minuten na 21.00 kort een glz langsvloog en meteen weer verdween over het weiland.
maar om exact 21.25 was het opeens raak, een hele kluit glazenmakers die bijna tegelijk opdoken en boven de sloot hun best gingen doen. nu was het ook licht genoeg om ze goed te bekijken, en wederom verbazing, dat 'patrouillerende' spul bleek voor een deel uit vrouwtjes te bestaan! het is blijkbaar geen patrouilleren, al lijkt het er wel erg veel op. maar mannetjes en vrouwtjes vliegen door elkaar boven de krabbenscheer en geen enkele poging tot paren werd gezien.
het zijn waarschijnlijk dus toch de klassieke schemervluchten zoals ze bekend zijn, maar op een hele vreemde plaats en ook qua vlieggedrag apart.
waarom gaan ze boven de krabbenscheer vliegen terwijl er rondom allemaal bosrandjes en zelfs een stukje bos met mooie open plek is???

eergister was het iets warmer en vlogen ze tot exact 22.00 door, nu was het om 21.50 opeens gebeurt. van het ene op het andere moment waren alle ongeveer 20 exemplaren weg, op eentje na die bij wat bosjes naast de sloot nog 2 of 3 minuten doorvloog.

het ritselen en opvliegende glz deed me eergister aan eiafzet denken, maar dit blijken jagende exemplaren te zijn die zo nu en dan in de krabbenscheer prooi pakken en dat klinkt ongeveer als het geritsel van eifzettende vrouwtjes.

de witte vlindertjes die je vaak zo massaal bij krabbenscheer ziet waren minder enthousiast denk ik, want daar werd flink van gesnoept door de groene glazenmakers.
zou evt een verklaring kunnen zijn waarom ze boven water schemervluchten maken, maar het lijkt me dat bij bosjes veel meer te eten valt dan bij een vrij open stuk sloot. of geeft het water veel warmte af wat veel vliegjesspul lokt? misschien dat vaker kijken een antwoord opleverd, maar voor nu vind ik het wel een heel fraai raadsel  :blink:
groeten, Ronald van Seijen

ronald

groeten, Ronald van Seijen

nick w

Leuk Ronald!
Zou het kunnen zijn dat de luchtsamenstelling of thermiek boven die sloot anders is, of dat de lichtreflecties boven water het zo aantrekkelijk maken voor kleine (en grotere) beestjes om daar te vliegen? Het is me vroeger weleens opgevallen dat er boven sloten tegen de schemer altijd veel meer klein vliegspul rondhangt. Dat maakt het voor de glazenmakers een gedekte tafel...

Groet,
Nick W

ronald

ja Nick dat zou zomaar kunnen. maar een meter of 100 van deze vrij open plek is een stukje bos met open plek erin. op de wind is het tegen de schemering niet erg warm meer, dus ik verbaas me er over dat ze daar niet gaan vliegen.

gisteravond vlogen ze ook weer volop en dat terwijl het bewolkt was en het net geregend had. dat was zeker geen zwoele zomeravond. ik had niet verwacht er wat aan te treffen, maar het enige verschil met eergister is dat de massa nu 3 minuten eerder er opeens mee ophield.
groeten, Ronald van Seijen

nick w

misschien heeft die open bosplek geen goede thermiek? Of is al te schemerig? (blijft giswerk natuurlijk, tenzij je die dingen gaat proberen te meten).

Groet,
Nick W

ronald

meten gaat hem niet worden Nick, ik ben geen detailspecialist  ;)
maar door vaak te kijken kom je soms ook wel aan antwoorden, wie weet lukt dat nu ook. ik ben al wel bij een krabbenscheersloot 200 meter verderop gaan kijken, en je gelooft het bijna niet, maar daar gebeurt precies hetzelfde  ;)
en nu nog eens in dat stukje bos gaan kijken, wie weet vliegen daar ook wel exemplaren.

ojah, een van de ideeën die ik bij dit gebeuren krijg is dat in veel gevallen krabbenscheersloten in vrij open gebied liggen en de groene glz vaak meteen naast of in ruigte dichtbij overnacht en dan is het wel zo praktisch om dan boven de krabbenscheer te gaan vliegen. genoeg te eten daar en omdat het water lager dan land ligt en er vaak oeverbegroeiing aanwezig is vliegen ze er ook nog redelijk beschut.
in dit gebied zijn het meerdere vrij smalle sloten, dus overal gebeurt hetzelfde. om kans te maken om er echt wat van te kunnen zeggen is het wel nodig om bij meer verschillende soorten water te gaan kijken, smal, breed, open, of juist bosrijk. dus ik vermaak me er nog wel even mee, haha  :blink:
groeten, Ronald van Seijen

nick w

leuk, ik blijf je in elk geval volgen, ik ben ook wel nieuwsgierig maar hier zitten niet echt dicht in de buurt krabbenscheersloten met Groene...

Groet,
Nick W

ronald

jammer Nick, ik heb de mazzel dat hier vlakbij een behoorlijke populatie zit. gister ook weer even heen gefietst, was heel benieuwd of ze na een vrij dikke bui die overging in lichte regen ook vlogen. en ja hoor, stond ik in de schemering, in lichte regen naar jagende Groene glz te kijken!  B)
heel opvallend was dat ze nu regelmatig kleine stukjes boven het weiland gingen vliegen, dat zag ik eerder niet, alles vloog steeds netjes boven de sloot.
groeten, Ronald van Seijen

nick w

je hebt een mooie onderzoekstaak voor je Ronald  ;D ben heel benieuwd of ze bij regen inderdaad elke keer ook boven vaste grond vliegen. Andere reflecties van water en land, andere voedselverdeling??

Spannend!  :rolleye:

Groet,
Nick W


ronald

wederom geen idee, dit onderzoekje levert meer vragen dan antwoorden op, haha

ojah, het geritsel wat ik op de eerste dag zo nu en dan hoorde zijn dieren die voor prooi in de krabbenscheer en oeverbegroeiing duiken, en blijkbaar maakte ik daar gister deel van uit, en eentje dook zo in mijn haar, er zullen vast vliegjes in mijn warmte hebben gehangen oid. was wel even schrikken, maar ook wel erg gaaf, zo dichtbij kom je normaal niet bij deze soort  :blink:  B)
groeten, Ronald van Seijen

nick w


ronald

het kan die groene rakkers ook niet gek genoeg, zelfs vanavond vlogen er nog een man en een vrouw boven de krabbenscheer! het was behoorlijk fris, herfstachtig, maar wel even droog. dus met dikke kleren aan, laat op een herfstachtige avond jagende glazenmakers bekijken, dat had ik nog niet eerder beleeft  :blink:
groeten, Ronald van Seijen

arjan.kop

Veel aeshniden vliegen juist uitsluitend in de schemering. Het verhaal van Antoine over de Poolse vidiris kende ik, en een maand geleden vlogen in Gouda de blauwe glazenmakers om 22:30 nog boven een sloot. Ik denk dat het niet zo uitzonderlijk is, maar je ziet ze alleen met moeite en de gemiddelde libellenkijker heeft 's avonds andere dingen te doen.

ronald

uitzonderlijk blijkt het idd niet te zijn, maar vrijwel niemand kijkt ernaar ik kon het alleen van warme zomeravonden. dat de groene glz zo strak winderige Krabbenscheersloten aanhoudt ipv op luwe plekjes de overdaad aan vliegjes te benutten had ik nog nooit ergens gelezen, en dat ik ooit nog eens met dikke kleren en zulk herfstweer groene glazenmakers jagend boven de krabbenscheer zou zien jagen had ik zeker niet verwacht. ik vind het een heel leuk onderzoekje, wordt er heel enthousiast van en dacht dat het leuk zou als ik mijn bevindingen hier even meedeelde.

dat veel aeshniden uitsluitend in de schemering vliegen is voor mij dan weer nieuw, daar zou ik dan weer graag meer over lezen
groeten, Ronald van Seijen

Anne Hueber †

Leuk hoor Ronald, dat onderzoekje van je :duim:
Ik lees/volg het met veel plezier!

ronald

tnxz Anne, dat vind ik fijn om te horen! :-) ik geniet er ook enorm van, zo heerlijk om in de avond nog even in de weilanden te zijn, ondergaande zon, mooie luchten, en dan ook nog libellen zien  B)
groeten, Ronald van Seijen

arjan.kop

Citaat van: ronald op augustus 18, 2014, 14:11:27 PM
uitzonderlijk blijkt het idd niet te zijn, maar vrijwel niemand kijkt ernaar ik kon het alleen van warme zomeravonden. dat de groene glz zo strak winderige Krabbenscheersloten aanhoudt ipv op luwe plekjes de overdaad aan vliegjes te benutten had ik nog nooit ergens gelezen, en dat ik ooit nog eens met dikke kleren en zulk herfstweer groene glazenmakers jagend boven de krabbenscheer zou zien jagen had ik zeker niet verwacht. ik vind het een heel leuk onderzoekje, wordt er heel enthousiast van en dacht dat het leuk zou als ik mijn bevindingen hier even meedeelde.

dat veel aeshniden uitsluitend in de schemering vliegen is voor mij dan weer nieuw, daar zou ik dan weer graag meer over lezen

Ik heb even geen titels paraat, maar Gynacantha heet alvast niet voor niets Dusk Hawker ;)

ronald

Citaat van: arjan.kop op augustus 18, 2014, 14:38:33 PM
Citaat van: ronald op augustus 18, 2014, 14:11:27 PM
uitzonderlijk blijkt het idd niet te zijn, maar vrijwel niemand kijkt ernaar ik kon het alleen van warme zomeravonden. dat de groene glz zo strak winderige Krabbenscheersloten aanhoudt ipv op luwe plekjes de overdaad aan vliegjes te benutten had ik nog nooit ergens gelezen, en dat ik ooit nog eens met dikke kleren en zulk herfstweer groene glazenmakers jagend boven de krabbenscheer zou zien jagen had ik zeker niet verwacht. ik vind het een heel leuk onderzoekje, wordt er heel enthousiast van en dacht dat het leuk zou als ik mijn bevindingen hier even meedeelde.

dat veel aeshniden uitsluitend in de schemering vliegen is voor mij dan weer nieuw, daar zou ik dan weer graag meer over lezen


Ik heb even geen titels paraat, maar Gynacantha heet alvast niet voor niets Dusk Hawker ;)
ik ben toch wel benieuwd of die echt alleen in de schemering vliegt dan? de Schemerlibel trekt zich ook weinig aan van zijn naam, maar ik ben benieuwd of er artikelen of bevindingen over echte schemerspecialisten zijn!
groeten, Ronald van Seijen

Weia

De schemerlibel jaagt tot diep in de schemering, en heeft overdag voorkeur voor schemerige plekjes.
Groeten, Weia
rode bosmieren: https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,342651.0.html
pagina over variatie bij een paar lastige libellensoorten: www.at-a-lanta.nl/weia/LibellenVariatie.html
motmugjes van foto determineren: http://www.at-a-lanta.nl/weia/Motmuggen.html
familie motmuggen systematisch http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=378882.0

grunsven

Boyeria verschijnt vaak ook pas aan het eind van de dag. Deze zomer nog uren in een beek in Spanje doorgebracht zonder een enkele Boyeria te zien (wel massa's Zygonyx, Trithemis, Onychogomphus etc.). Toen we begin van de avond terug kwamen vlogen er wel Boyerias en was de rest weg.


Gynacanthas heb ik overdag alleen hangend in de vegetatie gevonden. Vliegend alleen als het al aardig donker was. Hier is vast wel wat over te vinden in google scholar maar staat ook in de Silsby bijvoorbeeld.
Roy van Grunsven
De Vlinderstichting - Dutch Butterfly Conservation (www.vlinderstichting.nl)

ronald

Citaat van: Weia op augustus 18, 2014, 15:10:35 PM
De schemerlibel jaagt tot diep in de schemering, en heeft overdag voorkeur voor schemerige plekjes.

ja dat had ik al eens gelezen, beetje als onze Blauwe glazenmaker, een behoorlijke schaduwspecialist, en dat vind ik ook een fascinerend beestje :-) ik hou wel van dergelijke wat afwijkende gedragingen, daarom was ik wel benieuwd of er idd libellen zijn die uitsluitend in de schemering vliegen. maar mogelijk bedoelt Arjan met schemering ook schaduwplekken?
groeten, Ronald van Seijen

ronald

Citaat van: grunsven op augustus 18, 2014, 15:26:23 PM
Boyeria verschijnt vaak ook pas aan het eind van de dag. Deze zomer nog uren in een beek in Spanje doorgebracht zonder een enkele Boyeria te zien (wel massa's Zygonyx, Trithemis, Onychogomphus etc.). Toen we begin van de avond terug kwamen vlogen er wel Boyerias en was de rest weg.


Gynacanthas heb ik overdag alleen hangend in de vegetatie gevonden. Vliegend alleen als het al aardig donker was. Hier is vast wel wat over te vinden in google scholar maar staat ook in de Silsby bijvoorbeeld.

dat zijn zeker interessante beestjes, als het wat dichterbij was zou ik me er helemaal mee kunnen uitleven. vliegt Boyeria op minder warme dagen ook overdag? of vind je ze overdag een eindje van het water af? en zo kan ik nog wel veel meer dingen bedenken om me mee te vermaken :-) vooral als dit soort dingen weinig is onderzocht kan het zo heerlijk mysterieus zijn, net zoals ik de eerste dag dacht dat de groene glz in de schemering patrouilleerde. maar dat bleek niet zo te zijn, ze jagen alleen maar gezamenlijk op een voor mij nogal onlogische plek, en gelukkig ben ik er nog niet achter waarom ;-)

Gynacanthas is een tropisch diertje? dagritmes in warme landen zullen vast flink af kunnen wijken van wat wij hier gewend zijn, leuk :-)
groeten, Ronald van Seijen

nick w

geweldig leuke ervaring lijkt me, dat ze zelfs nu nog vliegen terwijl het best koud en winderig is (maar 's avonds tegen de schemer misschien net even wat minder winderig?).
Boyeria hoop ik in Frankrijk nog te vinden, al wordt het wat laat in het seizoen, ik ga zeker nu letten op avondlibellen :-D

Groet,
Nick W

nick w

PS ik heb wel een keer een keizer 's avonds om een lamp zien draaien...

Groet,
Nick W

ronald

leuk zo'n draailampkeizer!  :blink: die zou ik ook nog eens achter de vodden willen zitten. ik ken wel plekken waar ze in flinke aantallen zitten, zou ook mooie schemervluchten op moeten kunnen leveren, staat genoteerd op mijn verlanglijstje  ;)

heel hard waait het zo laat idd vaak niet, maar toch wel een fris briesje als je er zelf een tijdje in staat of zit. gister had ik de 'mazzel' dat ik omringd werd door koeien waardoor ik uit de wind zat maar het stukje sloot ook iets minder winderig werd, ideaal zulke onderzoek hulpjes, zo kon ik mooi genieten van een stuk of 5 Groene glz in actie  :blink:
groeten, Ronald van Seijen