streeplijstjes maken!

Gestart door Weia, oktober 11, 2013, 15:49:25 PM

Vorige topic - Volgende topic

Weia

Ik heb altijd gedacht dat de grote berg losse waarnemingen niet veel wetenschappelijk nut zou hebben, maar het ligt toch niet zo simpel. Er was vandaag een dag met een zwik validatoren en er was een praatje van iemand van het CBS. Zij hebben met krankzinnig zwaar rekenwerk (dat wel), gekeken wat er uit de losse waarnemingen te halen valt. 'Opportunistische data' heten ze in jargon. Er valt toch veel uit te halen! Bij de dagvlinders en de libellen was er een zeer goede correlatie tussen de opportunistische data en wat uit gestandaardiseerde monitoring wordt geconcludeerd. Qua trends enzo.

Bij de vogels was er zeer slechte correlatie. Waarom? Oorzaak blijkt dat bij vogels heel weinig aan streeplijstjes wordt gedaan, je ziet een rode wouw, die voer je in, maar de heggenmus, spreeuw en kauw ter plaatse voer je niet in. Bij de libellen doe ik dat eerlijk gezegd ook zo, ik ben ergens en er zit veel winterjuffer, ik wou een mooie foto van de aanhangsels maken en dat lukt, dus die voer ik in. De andere soorten van die locatie niet.

En dat ga ik nu dus anders doen, het blijft in de grond opportunistisch, want aanleiding blijft die ene foto. Maar als ik toch op die locatie ben, dan is even een lijstje invoeren (met aantal=1 is al genoeg) snel gedaan. Fanatiek kijken of tussen de bruinrode en steenrode niet toch een bloedrode zit hoeft niet. Want het model van de opportunistische waarnemingen gaat er al van uit dat er het nodige gemist wordt, dat is de aard van het opportunistisch rondlopen.

Een mooi resultaat van deze methode liet de spreker zien aan de argusvlinder. Die zit niet meer in Oost-Brabant, grote delen van Gelderland enzo. Waarnemerseffect? Met de opportunistische data vanaf 2006 kon hij laten zien dat het een echt effect is. Je zag van jaar tot jaar hele gebieden leeglopen.
Groeten, Weia
rode bosmieren: https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,342651.0.html
pagina over variatie bij een paar lastige libellensoorten: www.at-a-lanta.nl/weia/LibellenVariatie.html
motmugjes van foto determineren: http://www.at-a-lanta.nl/weia/Motmuggen.html
familie motmuggen systematisch http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=378882.0

Gert Veurink

Zal aan mij liggen, maar wat is het principe van de streeplijst? Algemene soorten invoeren? Hoe werkt t eigenlijk
groet!
Gert Veurink



Henri van Dodeweerd

Citaat van: Gert Veurink op oktober 11, 2013, 16:50:22 PM
Zal aan mij liggen, maar wat is het principe van de streeplijst? Algemene soorten invoeren? Hoe werkt t eigenlijk

Ook mijn vraag. Ik weet niet eens hoe het werkt. Overigens voer ik nog wel eens een huismus in  ;)
Met vriendelijke groet,
Henri van Dodeweerd

nick w

ik weet niet goed wat streeplijstjes zijn  ;) ;D maar als ik ergens ben en ik denk, hee een libel, leuk, dan voer ik hem vaak wel in. Vlinders dito. En als ik libellen zoek en er valt een vogel in mn beeld die ik niet zo vaak zie daar, pak ik die ook mee als ik een foto kan maken (anders heeft t geen zin, ik ken te weinig soorten). Dus ik doe al mee, fijn dat het ook inderdaad wat oplevert!  :duim:

Groet,
Nick W

Frank van de Putte

Een streeplijst is gewoon een overzicht/lijst van soorten die je in een bepaald gebied kunt tegenkomen. En die kun je dan turven/afstrepen.
Op die manier wordt je "gedwongen"  om ook de algemene soorten in te voeren die je anders wellicht niet zou noteren.

Hoe het op waarneming.nl precies werkt weet ik niet, maar er staat wel e.e.a. in de handleiding; http://waarneming.nl/help.php
Het kan denk ik best handig zijn als je bijvoorbeeld alleen libellen of dagvlinders (kleine soortgroepen) invoert. 
Als je vanalleswat invoert, zoals ik, dan heb je er niet zoveel aan, ik heb het zelf nog nooit gebruikt.

groeten,
Groetjes,

Frank van de Putte

ArjenDrost †

Ik heb het zelf hier ook nog niet gedaan, maar net even gekeken. Volgens mij kun je, als je net een waarneming ingevoerd hebt, klikken op "maak streeplijst". Je moet dan opgeven voor welk gebied je dat dan wilt, waarna je heel snel van alle soorten kunt zeggen of je ze gezien hebt of niet.


Zal er eens aan denken...

Frank van de Putte

Werken met streeplijsten geeft natuurlijk een veel beter/betrouwbaarder beeld voor de database, de aandacht van waarnemers ligt toch vaak bij zeldzame, onbekende of fotogenieke soorten. Voor mijzelf bijvoorbeeld de Vuurlibel; jaren geleden was dat voor mij een unieke soort, tegenwoordig zie ik ze overal maar ik voer ze soms niet eens meer in. Maar het maken van streeplijsten mag wat mij betreft best gepromoot worden, in neem me in elk geval voor om volgend jaar ook Lantaarntjes en Paardenbijters in te voeren  :)
Groetjes,

Frank van de Putte

Taka

Hmm, ik voer ook altijd die lantaarntjes in. Ergens ben/was ik me wel bewust van de waarde van het invoeren van schijnbaar overbodige waarnemingen. Ook omdat ik benieuwd ben hoe dingen in de loop der jaren (decades) veranderen. Ook gewone soorten verdwijnen. Of soorten duiken ergens op, buiten het standaardbiotoop. Dat zijn vaak heel geleidelijke processen die je niet als verandering ervaart.
(Sybe)

Weia

Ik bedoelde geen officiële streeplijst, ook niet dat alles invoeren wat je maar tegenkomt het beste is, maar dat áls je op een bepaalde locatie iets moois invoert, dat het dan loont om ook nog even de overige soorten in te voeren. Bij de libellen is dat goed te doen, zeker zonder foto, beschijving en aantalsschatting.
Bij andere groepen vraag ik het me af. Vliegen, kevers...
Groeten, Weia
rode bosmieren: https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,342651.0.html
pagina over variatie bij een paar lastige libellensoorten: www.at-a-lanta.nl/weia/LibellenVariatie.html
motmugjes van foto determineren: http://www.at-a-lanta.nl/weia/Motmuggen.html
familie motmuggen systematisch http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=378882.0