Zoogdieren in het nieuws

Gestart door Margreet Kwh, februari 15, 2012, 10:35:05 AM

Vorige topic - Volgende topic

Matthijs Molenaar

Met vriendelijke groet,
Matthijs Molenaar.

Levenslijst Waarneming.nl

When nothing goes right, go left (Martha Cecilia)Norman

Gisterenavond een uitzending van Pointer over de wolf.
Hoewel ik Pointer doorgaans best een aardig programma vind produceren, vond ik deze aflevering wat zwak en had het verhaal wat gebalanceerder gemogen.

https://pointer.kro-ncrv.nl/uitzending-in-de-ban-van-de-wolfOJGoreng

Met vriendelijke groet, Zainal

Matthijs Molenaar

#2737
Hoe schattig!  :blink:

Spelende Drentse wolvenwelpen voor het eerst te zien op beeld

Een wildcamera in het Drents-Friese Wold heeft drie spelende wolvenwelpen vastgelegd. Op de beelden zie je de dieren kauwen op een tak, rondrennen en spelen met elkaar.

De opnames zijn van augustus dit jaar, de welpen waren toen drie maanden oud. Om de rust te waarborgen en de kans op verstoring door mensen te voorkomen, komen de beelden nu pas naar buiten.

Hol gevonden
Het is het kroost van het wolvenkoppel dat al ruim een jaar in Zuidwest-Drenthe rondloopt. Hans Hasper, provinciaal coördinator van het Wolvenmeldpunt, heeft na heel wat speurwerk de plek gevonden waar de ouders de welpen achterlaten als ze gaan jagen. "Het is een rustige plek in het bos waar de welpen zich uren moeten vermaken, tot de ouders terugkomen met voedsel", vertelt hij aan RTV Drenthe.

De beelden geven Hasper veel informatie. Hij ziet dat de welpen goed doorvoed zijn en dat ze er "bijzonder gezond uitzien". Ze zijn volgens Hasper al iets groter dan de ouders en hebben een wat dikkere vacht.

Of de welpen uiteindelijk een eigen roedel in Drenthe gaan stichten is nog niet te zeggen. Dat kan volgens Hasper ook in Duitsland gebeuren.

Discussie
Niet iedereen is blij met de komst van de welpen. Drentse veeartsen hebben grote zorgen over de vele aanvallen door wolven. Ze vinden de situatie niet langer houdbaar en schreven eerder een brandbrief.

Het aantal wolvenaanvallen steeg in Drenthe in augustus tot recordhoogte. Er werden toen 57 dieren gedood, waaronder drie kalveren en een pony. In Friesland werden die maand veertien dieren gedood.

Rechtszaak om paintballgeweer
Ook in Gelderland is weerstand tegen de wolf. In Nationaal Park De Hoge Veluwe loopt een jonge wolf rond die te tam zou worden. Op beelden is te zien dat de wolf meermaals dichtbij mensen komt.

Handhavers mochten sinds eind oktober op wolven schieten met een paintballgeweer om hen af te schrikken. De Faunabescherming was het er niet mee eens en spande begin deze maand een rechtszaak aan.

In afwachting van de uitspraak, besloot de rechter vorige week woensdag dat de provincie Gelderland voorlopig niet met paintballgeweren mag schieten op wolven. Vandaag wordt de kwestie inhoudelijk besproken in de rechtbank en besloten of het alsnog mag.
Met vriendelijke groet,
Matthijs Molenaar.

Levenslijst Waarneming.nl

When nothing goes right, go left (Martha Cecilia)
Rien Ondersteijn

Te zot voor woorden....Serval opt toilet... ;)
Groene groe[n]tjes.Rien.


Arjan V

Geen paintball tegen wolf.

"De provincie moet volgens de rechter eerst duidelijk krijgen of het om één of meerdere tamme wolven in het park gaat.
Daarnaast vindt de rechter dat niet goed is gekeken naar andere middelen om het gedrag van de wolf te veranderen. De rechter oppert een deel van het park af te sluiten voor mensen, zodat het dier mensen niet meer met voedsel in verband brengt."

Hadden ze hem maar niet moeten voeren. Nu kan een deel van het park dicht.

https://www.nu.nl/dieren/6239093/provincie-gelderland-mag-tamme-wolf-voorlopig-niet-met-paintballgeweer-verjagen.html
Met vriendelijke groet,

Arjan

Arjan V

Met vriendelijke groet,

Arjan

Arjan V

Met vriendelijke groet,

Arjan

Arjan V

Met vriendelijke groet,

Arjan

H.J. Tromp

1700 Kaspische zeehonden (Pusa caspica) dood aangespoeld in de Kaspische Zee.

https://www.rt.com/russia/567651-russia-seals-dead-caspian/
Met vriendelijke groet,
H.J. Tromp


Arjan V

Met vriendelijke groet,

Arjan

Arjan V

#2750
Met vriendelijke groet,

Arjan

Arjan V

Met vriendelijke groet,

Arjan

Arjan V

Met vriendelijke groet,

Arjan

Arjan V

Met vriendelijke groet,

Arjan

Arjan V

Niet wolf, maar goudjakhals beet lammeren dood in Ferwert

16 December 2022

Drie lammeren in de kwelder bij Ferwert zijn in oktober niet het slachtoffer geworden van een wolf, maar van een goudjakhals. Dat is aangetoond met DNA-onderzoek door uitvoeringsorganisatie BIJ12.

Op 12 februari werd voor de allereerste keer een goudjakhals gezien in Fryslân. Dat was in gemeente De Fryske Marren. Maar nog nooit eerder werden in Fryslân schapen doodgebeten door zo'n beest.

Neefje fan de wolf

De goudjakhals is het neefje van de wolf en komt normaal gesproken niet voor in Nederland. "De goudjakhals komt oorspronkelijk voor in Zuid-Europa en Zuid-Azië. Maar hij is bezig met een opmars door Europa", legt Glenn Lelieveld, coördinator bij het Wolvenmeldpunt, uit. "Er zijn zo'n 7 of 8 meldingen van waarnemingen van het dier in Nederland."

Het komt niet vaak voor dat de goudjakhals schapen aanvalt. "De goudjakhals is een derde van de grootte van de wolf en is van nature een knaagdiereneter. Ze eten zelden grotere zoogdieren." In het unieke geval dat dat wel gebeurt, gaan de goudjakhalzen voor de zwakkere exemplaren: een lam of oud schaap. Dat gebeurde ook in Ferwert.
De drie lammeren die in de eerste week van oktober werden doodgebeten, waren van Lieuwe Vroom uit Hegebeintum. Hij is erg verbaasd over de uitkomst van het DNA-onderzoek. "Ik had nog nooit van het beest gehoord. En dat hij hier zou voorkomen, daar denk je niet aan."

Toen de lammeren onderzocht werden bij Vroom, had de onderzoeker van BIJ12 al twijfels dat het om een wolf zou gaan. Hij zei tegen hem dat waarschijnlijk een vos had toegeslagen.

De goudjakhals leeft net als wolven in een roedel, maar heeft een veel kleiner leefgebied. "Maar een paar vierkante kilometer. Dat van de wolf is al snel 200 vierkante kilometer", zegt Lelieveld. "Ze zijn lastiger te monitoren dan wolven, want de goudjakhals kiest onopvallende prooien uit, zoals muizen. Bovendien verschuilt de goudjakhals zich in vegetatie. In tegenstelling tot de wolf, die bestaande paden kiest."

De goudjakhals mag dan het neefje van de wolf zijn, een warme familieband hebben de twee hondachtigen niet. "Ze zijn rivalen. De wolf bijt de goudjakhals meteen dood als ze elkaar tegenkomen." De goudjakhals is in Europa een beschermde diersoort en valt onder dezelfde regelgeving als wolven.

Wel schadevergoeding

Voor Vroom betekende het verlies van de lammeren in totaal een schadepost van zo'n 750 euro, vertelt hij. Als het inderdaad om een vos ging, kreeg Vroom geen vergoeding. "Dat vond ik wel een beetje raar, want het effect is hetzelfde. Of een vos ze nu doodbijt of een wolf, ze zijn beide keren dood."

Nu het om een goudjakhals gaat, gaat Provincie Fryslân de schade wel vergoeden. Een geluk bij een ongeluk? "Nou ja, ik wil niet van een gelukje praten, want als je daar komt en je ziet de dieren liggen, dat is helemaal niet zo'n prettig gezicht. Vooral drie dagen op rij niet."

Als mensen een goudjakhals denken te zien, kunnen ze dat doorgeven bij het Wolvenmeldpunt. "Het liefst met zoveel mogelijk foto's of video's erbij", zegt Lelieveld.

Een wolf was wel verantwoordelijk voor een dood schaap in Langedijke op 4 oktober, blijkt uit DNA-testen. Twee dode en drie gewonde schapen in Munnekezijl kwamen juist niet door een wolf, maar door een hond.

https://www.omropfryslan.nl/nl/nieuws/1181567/niet-wolf-maar-goudjakhals-beet-lammeren-dood-in-ferwert

Met vriendelijke groet,

ArjanArjan V

Met vriendelijke groet,

Arjan

Arjan V

Met vriendelijke groet,

Arjan

Arjan V

Met vriendelijke groet,

Arjan