Xanthium italicum, X. strumarium, and X. orientale

Gestart door Hinko, januari 07, 2012, 00:39:37 AM

Vorige topic - Volgende topic

Hinko

Ik twijfel een beetje welke soort dat ik hier heb waargenomen: http://observado.org/waarneming/view/58295970. Omdat ik alleen Wildflowers of the Mediterranean bij me had, heb ik er X. strumarium van gemaakt. Dat is namelijk de enige van deze groep die erin genoemd wordt. Omdat ik de planten opvallend fors vond, begin ik toch wel te twijfelen of het misschien X. orientale is geweest.

Zoekend op internet lijken sommige auteurs (en fotografen) deze 3 soorten te lumpen onder X. strumarium. Goede determinerende kenmerken heb ik nog niet gevonden. Zijn er floristen die ervaring met het onderscheiden van deze 3 Xanthium soorten?

mvgr, Hinko

ejslootweg

#1
De Flora Europaea gooit het hele complex ook bij elkaar onder X. strumarium, maar onderscheidt daarbinnen wel twee ondersoorten (subsp. strumarium en subsp. italicum). In theplantlist worden wel al de losse soorten als X. orientale, saccharatum, etc. erkend. Zal eens kijken of ik kan vinden waarom, maar ik heb er nog niet echt overtuigende redenen voor gezien. De vorm van de vruchtjes is erg variabel en vrijwel alle soorten binnen deze groep kruisen met elkaar. Chaos.  :rolleye:

"Xanthium morphology is extremely variable both within and between the populations; differences occur in morphology, fruit size, pubescence, degree to which the beaks and spines/prickles are hooked, and photoperiod requirementsXanthium morphology is extremely variable both within and between the  populations; differences occur in morphology, fruit size, pubescence, degree to which the beaks and spines/prickles are hooked, and photoperiod requirements"
http://sdrsnet.srnr.arizona.edu/data/sdrs/ww/docs/xantstru.pdf

groeten, Erik
groeten, Erik

ejslootweg

De Flora d' Italia (Pignatti, 1982) sleutelt ze op de vorm van de vruchtjes. Ik heb de sleutel en plaatjes even gekopieerd.

groeten, Erik

groeten, Erik

Hinko

#3
Hartelijk dank voor de sleutel. ff m'n beste italiaaans opgepoetst:

2) uiteinde v/d vrucht met 2 recht doorns --> X. strumarium
     3)
     3)
2) uiteinde v/d vrucht met 2 doorns met haakvormige top --> X. orientale / X.italicum
    4) Vrucht 3 keer zo lang als breed (doornen niet inbegrepen). Stekels met bijna cirkelvormige haak. --> X. orientale
    4) Vrucht dubbel zo lang als breed. Stekels met korte haak. --> X.italicum

Mijn plant heeft iig een uiteinde v/d vrucht met 2 doorns met haakvormige top. Lengte/breedte verhouding dichter bij 2 dan 3. haken half cirkelvormig ipv bijna rond. Dan kom ik op X.italicum
mvgr, Hinko

ejslootweg

#4
Ik kan op deze foto niet zo goed zien of de twee doorns aan het uiteinde een haakvormige top hebben, maar ik denk dat je inderdaad gelijk hebt met X. italicum.

Bij actaplantarium noemen ze hem X. orientale subsp. italicum  :blink:
http://www.actaplantarum.org/cpg1414/thumbnails.php?album=1393

groeten, Erik

groeten, Erik

Hinko

mvgr, Hinko

ejslootweg

groeten, Erik

Hinko

volgens het GBIF komt de plant niet ver van de grens in Duitsland voor. http://data.gbif.org/species/4225682/

misschien ook vindbaar in NL?
mvgr, Hinko

ejslootweg

Ik zou het niet durven zeggen. Floraweb.de geeft voor Duitsland geen Xanthium italicum Moretti s. str. en voegt Xanthium strumarium subsp. italicum (Moretti) D. Löve s. l. onder  Xanthium orientale agg., maar geeft daarvoor geen verspreidingskaart. 

Schrik niet van de synoniemen; http://floraweb.de/pflanzenarten/taxoquery.xsql?taxname=xanthium&max-rows=10&skip-rows=0

Ik kan me voorstellen dat wanneer de taxonomie niet helemaal helder is, de verspreidingskaartjes ook niet consistent zijn.

Op zich is het natuurlijk wel leuk om eens te kijken hoeveel variatie er is in de morfologie van de Nederlandse stekelnoten. Foto's genoeg hier in wrn.
Een vruchtje als dit; http://waarneming.nl/waarneming/view/56183119 ziet er toch anders uit dan iets als dit; http://waarneming.nl/waarneming/view/56090275

groeten, Erik
groeten, Erik