Omdat deze vraag regelmatig terugkeert - soms slechts enkele uren na het plaatsen van de waarneming - een uitleg.
NB: Dit topic is dus
niet bedoeld om te vragen waarom een specifieke waarneming nog niet goedgekeurd is...
Waarnemingen zonder beschrijving of documentatie - foto('s) en/of geluidsopname(n) - zijn niet te beoordelen.TIP: Plaats altijd een zo uitgebreid mogelijke beschrijving bij je waarneming, zeker wanneer er geen documentatie bij aanwezig is.Waarnemingen met matige foto('s) en/of geluidsopname(n) zijn nauwelijks te beoordelen.TIP: Zorg zoveel mogelijk voor foto's uit meerdere standpunten. Ook als deze van afstand zijn genomen, of niet van 'World Press Photo' kwaliteit zijn, kan dit het beoordelen van zo'n waarneming makkelijker maken. Ook hier geldt: maak een zo uitgebreid mogelijke beschrijving. De kans is groot dat jij meer gezien hebt in het veld dan op je foto's te zien, en/of op je opnames te horen is!Achteraf ingevoerde waarnemingen verschijnen niet, of helemaal onderaan, het 'to do' lijstje van de admins.TIP: Voer je waarneming snel na het waarnemen in, bij voorkeur op dezelfde dag. De makkelijkste manier om dit te doen is natuurlijk je waarnemingen vanuit het veld invoeren!Admins zijn (net) mensenWe hebben banen, sociale- en gezinslevens, andere hobby's, en we komen zelf ook graag in het veld! Op een gemiddelde zaterdag of zondag worden er tot 1000(!) vogelfoto's ingevoerd. Als we ervan uitgaan dat dit 500 waarnemingen zijn (met gemiddeld dus twee foto's), is dat 500x op een vinkje drukken, of commentaar plaatsen. Daarnaast nemen veel admins ook actief deel aan het forum. Het zal dus - hoe jammer dat ook is - blijven voorkomen dat waarnemingen niet op de dag van invoeren worden beoordeeld.
TIP: Probeer wat geduld te betrachten als je waarneming niet onmiddelijk gekeurd is. Als je na een week geen vinkje of commentaar onder je waarneming hebt gekregen, trek dan aan de bel. De beste manier om dit te doen is door bij je waarneming in het menu 'Opties' rechtsboven te kiezen voor 'determinatie via het forum'. Bedenk hierbij: Waarnemingen van (vrij) algemene soorten zonder foto/geluidopname, worden in principe niet beoordeeld, tenzij er sprake is van bijzonderheden (tijd van het jaar, aantal, etc.)Tot slot: Goedkeuring is niet de 'heilige graal'. Als jij een vogel zorgvuldig gedetermineerd hebt, en je waarneming zorgvuldig gedocumenteerd, komt goedkeuring vanzelf!
VALIDATIEBehalve 'goedgekeurd' kan je waarneming nog een aantal andere beoordelingen meekrijgen:
(Nog) niet te beoordelenDeze status wordt in twee situaties gebruikt:
1) Bij waarnemingen van zeer zeldzame soorten, waarvan waarnemingen in Nederland door de
Commissie Dwaalgasten Nederlandse Avifauna (CDNA) worden beoordeeld. Welke soorten dit zijn, kun je vinden in de
Lijst van Nederlandse vogelsoorten. Waneer het betreffende geval eenmaal is beoordeeld door de CDNA, volgt Waarneming.nl het oordeel van de CDNA: Aanvaard de CDNA het geval, dan komen alle waarnemingen van die vogel(s) op Waarneming.nl automatisch op Goedgekeurd te staan. "(Nog) niet te beoordelen" is bij waarnemingen van vogels dus altijd een tijdelijke status.
2) Bij waarnemingen waarbij de beschrijving en/of documentatie onvoldoende is om de zekerheid van de determinatie te beoordelen. De status (Nog) niet te beoordelen wordt in het laatste geval vooral gebruikt bij 'lastige' soortengroepen als meeuwen. Uiteraard is het voor iedereen het prettigst wanneer een waargenomen soort met zekerheid gedetermineerd kan worden. Probeer dus te zorgen voor zo uitgebreid mogelijke beschrijving en/of documentatie.
In behandelingWanneer een waarneming van een in Nederland zeer zeldzame soort zonder verdere toelichting op Waarneming.nl wordt ingevoerd, kan zo'n waarneming op "in behandeling" gezet worden. Hierdoor verdwijnt de waarneming van de voorpagina, wat de admins de gelegenheid geeft om meer informatie over de waarneming boven tafel te krijgen. Ook "in behandeling" is dus een tijdelijke status.
Niet goedgekeurdAls beschrijving/documentatie van een waarneming in de ogen van de admins onvoldoende zijn,
en/of het betreft een waarneming van een door de CDNA beoordeelde soort die door de CDNA is afgewezen, dan wordt die waarneming op 'Niet goedgekeurd' gezet. Wanneer dit met een van jouw waarnemingen gebeurt, betekent dit dat die waarneming niet wordt meegenomen in je Levenslijst. Die lijst moet immers kunnen worden vergeleken met Levenslijsten van andere waarnemers. Wel blijft je waarneming gewoon tussen je andere waarnemingen in je 'digitale notitieboekje' staan.
"Waarom word ik niet geloofd?"
Zo'n

naast je waarneming kan een vervelend gezicht zijn. Bedenk hierbij dat "niet goedgekeurd" niet betekent dat je
geen <soort X> gezien hebt, maar dat op basis van de beschrijving/documentatie die je bij je waarneming hebt gegeven, een zekere determinatie niet kan worden gedaan. Wanneer je beschikt over aanvullende documentatie, of je hebt kenmerken waargenomen die nog niet in je beschrijving staan, kun je deze uiteraard alsnog toevoegen. Doe je dit, geef dit dan aan in een commentaar onder je waarneming, zodat je waarneming weer in beeld komt bij de admin die er mee bezig is. In sommige gevallen kan je gevraagd worden je waarneming op 'onzeker' te zetten, waarna je waarneming alsnog kan worden goedgekeurd.
NB: Argumenten als "Ik kijk al 50 jaar naar vogels", "Ik ben zeker van mijn waarneming" zijn voor admins geen reden om een waarneming anders te beoordelen. Inhoudelijke argumenten en documentatie kunnen dit wel zijn. Nogmaals: Wanneer een waarneming wordt afgekeurd, betekent dit niet automatisch dat de waarnemer een slechte vogelaar is. Het betekent dat zekerheid over de determinatie bij die specifieke waarneming niet te verkrijgen is. Dit gebeurt elke vogelaar van beginner tot crack, vrijwel elke keer dat hij/zij gaat vogels kijken, en is dus absoluut geen schande!
Een ander terugkerend argument is de vraag aan de admin waarom de waargenomen vogel niet soort X zou betreffen. De 'bewijslast' voor de determinatie ligt niet bij de admin, maar bij de waarnemer. De admin is er immers niet bijgeweest ... Hetgeen overigens niet betekent dat kenmerken die zichtbaar/hoorbaar zijn op/in de bijgevoegde determinatie, en een bepaalde determinatie bevestigen of juist weerleggen, niet doorslaggevend zouden kunnen zijn voor de determinatie. Uiteraard zullen admins altijd hun best doen je zoveel mogelijk te helpen je determinatie rond te krijgen. Maar 1) het iniatief hiervoor behoort in eerste instantie bij jou als waarnemer te liggen en 2) er zullen altijd waarnemingen blijven waar niets, of niets definitiefs van te maken is.
OnbekendJe waarneming is nog niet beoordeeld door de admins.
Zie tevens
hier.