Klein wit pissebedje?

Gestart door Violet (en Remco), februari 06, 2011, 16:31:33 PM

Vorige topic - Volgende topic

Violet (en Remco)

Vandaag zagen we op de stam van een beuk dit kleine beestje, max 4 mm groot (excl. antennes). Het lijkt ons een pissebed, maar zijn zelfs hier niet helemaal zeker van... Bij een kleine witte pissebed kom ik uit op Mierenpissebed  Platyarthrus hoffmannseggi maar geen mier in de buurt gezien, of Blind Pissebedje - Metatrichoniscoides leydigii maar dat lijkt ook niet te kloppen  ??? 
Of is het een nimf ofzo? Wie kan ons helpen?

Het betreft deze waarneming http://waarneming.nl/waarneming/view/52189047
een onzekere Pissebed onbekend - Isopoda indet. gezien op 2011-02-06 te Soest - Wieksloterweg
foto`s :


Alvast bedankt!
Groetjes,
(Remco en) Violet

www.vlinderseemland.nl

mberg

Dag Remco en Violet,

Het is een uitgedroogde Porcellio scaber.

Met groet,
Matty P. Berg
Coordinator EIS-werkgroep Bodemfauna
Onderzoeker bodemfauna aan de Vrije Universiteit, Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen en Naturalis, Leiden
Aanspreekpunt Sectie Bodemfauna Nederlandse Entomologische Vereniging

Violet (en Remco)

Dag Matty,

Dank je wel!

Een vraagje ter lering: hoe zie je dat? Combi van vorm en kleur?
En dus invoeren als 'dood' ? Ahhh
Groetjes,
(Remco en) Violet

www.vlinderseemland.nl

Arp

Hoi saampies,

De echte "kleine witte" pissebedjes zijn gemiddeld nog een slagje kleiner, al is 4mm een enkele keer wel haalbaar. Deze is wit vanwege dood/uitgedroogd of misschien zelfs uitgezogen en had bij leven vermoedelijk al iets meer kleur. Maar het verschil tussen heeeeele jonge jonkies van de "grote" soorten en de volwassenen van de kleine witte soorten is inderdaad in het begin niet heel erg makkelijk.

In dit draadje passeren een paar de revu, en hier zie je de genoemde Metatrichoniscoides leydigii.

De Trichoniscidea (Trichoniscus, (Meta)Trichoniscoides, Androniscus, Haplophthalmus, ... ) hebben heel typisch gevormde antennes met vooral een duidelijk herkenbare flagel (de laatste groep segmentjes) die dun en conisch is (segmentjes vrijwel alleen onder binoc te herkennen) met een haarpluimpje op het einde. De antenne van Platyarthrus (en het kas-neefje Trichorhina) lijken al wat meer op de antennes van de grote jongens, maar zijn korter en steviger gebouwd. In het geheel is de Mierenpissebed eigenlijk niet voor deze aan te zien - veel korter/breeder en opvallend andere kopstructuur en antennes.

Jullie beest is dus een (kleine/jonge) "grote" Pissebed. De oprollers vallen af vanwege de uitstekende "staartjes" (uropoden). De Mospissebed en Ligidium hypnorum vallen af vanwege het achterlijfje dat bij die van jullie niet smaller is dan het borststuk (plus L.h. zou je niet zo aan een boom vinden). Dit geldt ook voor Porcellionides (iets minder duidelijk), maar die valt ook af vanwege het aanwezige "neusje", waarmee ook Oniscus asellus afvalt. Blijft over Trachelipus rathkii en de diverse Porcellio-soorten (behalve een paar extreem zeldzame Porcellium en Cylisticus die een andere habitus en habitat hebben). Porcellio scaber is de enige daarvan met een combinatie van een passende habitus en een gedrag waarbij normaal gesproken op deze manier de schors van bomen bezocht wordt (ga 'snachts maar eens op bomen zoeken).

Het is dus meer het totaalplaatje ;)
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)