Hoofdmenu

ara''s

Gestart door Freek Verkerk, juli 19, 2006, 02:05:53 AM

Vorige topic - Volgende topic

Freek Verkerk

Jonge wilde ara's gestolen

Hi,
ik controleerde even of er bij ons al waarnemingen van die vogels waren, maar dat was nog niet het geval. Wel mooi dat de soort het in Nederland kennelijk wel goed doet. Met uitzondering van de diefstal natuurlijk, alhoewel het ook een natuurlijke vijand kan zijn.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

laatvlieger

#1
zie ook:
http://www.papegaai-ara.nl/

De site van araproject
Groet,

Wouter Teunissen


Mijn Weblog: http://birdboredom.blogspot.com/

Toine

Ik ken het project en ik vind het zeer triest wat er hier is gebeurd. Als je zo graag Geelvleugelara's wilt, spaar er dan voor en koop ze bij een kweker, maar haal ze niet zomaar uit een nest! Stelletje  :gun:  :gun: !!

redmar_woudstra

Ik vind het schandalig!

Maar ik zou de ara's liever in Costa Rica zien vliegen!
(ook die van de kweker, toine  B) )
groet,
Redmar

gardensafari

De diefstal is erg triest. Past in het rijtje kinderporno, oudedamestasjes-rovers enz. Het "project" echter heeft niet meer dan een curiositeitswaarde, want de dieren horen hier niet thuis en te zien aan de voederschaaltjes komen ze nooit op eigen kracht de winter door. In die zin is het allemaal niet zo rampzalig. Maar om dan maar de jongen te jatten, vermoedelijk uit puur geldzucht: dan ben je diep gezonken.

hans
Groetjes,

Hans Arentsen
www.gardensafari.nl

Hoezo geen idealen? Ik wil een heleboel mensen verbeteren.

City Parrots

Hallo Allemaal,

Even een reactie van Araproject zelf. Hans, het is misschien een curiositeit. Maar wij zien het als een soort trainingskamp voor papegaaien. Als deze groep groeit kunnen deze vogels makkelijk geherintroduceerd worden in Midden Amerika. Papegaaien in gevangenschap verliezen allerlei vaardigheden die ze nodig hebben om te overleven in het wild. Vliegvaardigheid, communicatie, foerageren etc. Als deze vaardigheden zijn intact bij Toos en Nape en zouden ze aan hun nageslacht hebben overgedragen. In de winter is er een korte periode waar ze afhankelijk zijn van bijvoeding maar dat lijkt me normaal ze zijn namelijk niet aangepast aan deze omgeving en ecologie. Buiten die periode kunnen ze goed voor zichzelf zorgen.

Onze toekomst visie is dat ze uiteindelijk terug gaan naar Midden Amerika. Maar daarvoor zou deze groep eerst moeten groeien en, dmv het onderleggen van kuikens van verschillende bloedlijnen, genetisch diverser moeten worden. Met het huidige tempo van voortplanten kan dat nog wel even duren.

Ondertussen kunnen we met onze observaties veel van deze dieren leren. In hun oorspronkelijke verspreidingsgebied is het moeilijk deze dieren te volgen omdat het terrein het dat moeilijk maakt. Hier kan dat wat gemakkelijker en leren we veel van ze. Zo hebben we geobserveerd dat ze ook hier klei eten, dat ook aan hun jongen voeren en weten hoe om te gaan met giftige planten zoals taxus. Reuze interessant voor een ingewijde van de papegaaien biologie.

Groet,

Roelant
www.araproject.nl

gardensafari

Beste Roelant,

Heel erg leuk dat je even reageert. Mijn  opmerking was ook beslist niet bedoeld om jullie af te kraken, maar ik geloof dat je dat ook wel begrepen hebt. Bovendien is jullie project voor de binnenlandse fauna allesbehalve gevaarlijk, omdat de papegaaien zich niet zullen uitbreiden ten koste van inheemse soorten. Dat is de reden waarom ik in het algemeen niet zo voor dit soort projecten ben. Het is en blijft faunavervuiling. En ook onschuldige dieren als papegaaien kunnen natuurlijk best een ziekte bij zich hebben die na verloop van tijd fataal blijkt voor het een of andere inheemse dier. De introductie in Nederland van het Aziatisch lieveheersbeestje bewijst hoe snel en onverwacht zoiets kan gaan.

Goed, dat alles speelt bij jullie project niet, want dan had het zich al geopenbaard. Dus is het een intressant gebeuren. In wens jullie er veel succes bij en ik hoop ooit nog op tv te kunnen zien dat Hollandse papegaaien in Midden-Amerika worden uitgezet!

Groetjes,

Hans

PS 1 And I  :welcome: all parrots in my garden.
PS 2 Had al een keer een grote parkiet in de tuin (de grote pennant rosella).
Groetjes,

Hans Arentsen
www.gardensafari.nl

Hoezo geen idealen? Ik wil een heleboel mensen verbeteren.

redmar_woudstra

Het idee is goed, Roelant! Zou toch wel wat zijn, Nederlandse ara's terug naar Costa Rica (al duurt het nog even dan ;) )
groet,
Redmar