wants?

Gestart door lucknijnsberg, juni 06, 2009, 17:40:12 PM

Vorige topic - Volgende topic

lucknijnsberg

Kwam deze flinke wants tegen in het duin bij Egmond.
Hij zat op dauwbraam.
iemnand een idee?
Groet luc

Gert Veurink

Eurygaster testudinaria denk ik, maar wacht even op een deskundige
groet!
Gert Veurink



Arp

Als die expert er toch nog wat over gaat zeggen ben ik wel benieuwd of er in Nederland behalve de lastige morfologische kenmerken (nou ja, voor mij dan) ook nog andere gegevens zijn die een beslissing tussen maura en testudinaria  mogelijk maken - vliegtijd?, verspreiding?, habitat? ... dat soort dingen ??

Is maura hier inderdaad zo zeldzaam als de waarnemingen (kaart) doen vermoeden? (vergelijk E. testudinaria - wrn, kaart)
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

lucknijnsberg

Alllen,
neem aan dat het dan testudinaria is.
Gezien het aantal waarneming verder in het duin.
Maar beter nog ff wachten op de echte expert... Berend?
Bedankt zover.
Luc

Berend Aukema

Eurygaster maura is recent alleen nog enkele keren in Zuid-Limburg waargenomen. In het algemeen komt ze in drogere biotopen voor dan E. testudinaria. Naast de verzonken clypeus zijn de mannetjes allen te onderscheiden met behulp van een genitaalpreparaat. De vrouwtjes zijn te onderscheiden aan de laatste achterlijfsegmenten (foto van de onderkant van de achterlijfspunt). De waarnemingen van E. maura op waarneming.nl zijn alle onbevestigd ...

Arp

Bedankt voor de toelichting Berend  :duim:

De waarnemingen op Vlieland (40369260 - met foto) en uit Noord-Holland (3253930 - zonder foto) lijken me daarmee kandidaten voor een commentaar bij de waarneming om ze in elk geval op onzeker te zetten danwel om er testudinaria van te maken - toch?

De andere drie, uit Limburg, hebben allemaal een foto - is op basis van die foto's te zeggen wat het is?:
2429907
3312965
3312957

De laatste twee komen grofweg van dezelfde vindplaats (zelfde waarnemer ook), waarbij ik de eerste van de twee zelf op testudinaria in zou schatten, maar de onderste veel lastiger vind ...  :-\

De andere kant op maak ik me minder zorgen, de testudinaria's uit Limburg lijken allemaal wel een verzonken clypeus te hebben. Er staat er zowaar ééntje op "onzeker" (foto) die vermoedelijk wel op zeker mag?
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

GerardL

#6
Hallo iedereen,

Hopelijk komt er hier wat meer duidelijkheid in.
Heb zelf ook al verschillende keren een try gedaan om zekerheid te krijgen: zie ook
http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=19449.0

Foto 3312965 zou van een maura moeten zijn. Deze is destijds door collega's van de Duitse NABU bekeken door een binoc en als maura bestempeld. (dit zou de wantsen-expert zijn) Helaas weet ik niet meer welke kenmerken hij gebruikte hierbij. Ga proberen deze mijnheer hierover nog eens aan te spreken. Heb er zelfs geen moeite mee, om zelf zo'n binoc te moeten hanteren, maar had dan wel geweten waar ik naar moet kijken, mijn boeken geven hierover geen info. Internet ook niet, zover ik weet.

Maar ik denk dat het weer een "van foto niet te determineren geval" word, en ik persoonlijk vind dat niet erg, maar kan me voorstellen dat mensen die er toch "serieuzer" bij betrokken zijn die NIET leuk vinden, maar dan is dat ook deels hun verantwoordelijk om hierbij info te leveren, om tot betere determinatie(s) te komen.

Ook E. testudinaria cf. maura is voor mij een determinatie! Degene die er wel belangen bij heeft, moet maar zelf uitzoeken welke van de twee de correcte is,  ik ben maar een wandelaar met een hobby!
En zover ik weet 95%+ van de waarnemingen bezoekers ook.
En daarna zelf determineren met hulp van mensen (specialisten) op waarnemingen, hierin herken ik de rol van waarneming. En als ik zie hoeveel waarnemingen er gedaan worden, vind ik het niet vreemd dat er ook fouten in staan. Ik verwacht van niemand dat die alles perfect doet, of alles continue gaat nalopen.
Ik vind wel dat we zo veel moeten proberen om geen fouten te maken, en in ieder geval alles doen om dit te bereiken. En volgens mij gebeurd dit ook, maar waarneming is ook een spiegel van de samenleving: de 1 is wat fanatieker,de ander wat preciezer etc etc! 100% perfectie is een utopie volgens mij.




Grtzzzz

Gerard








Arp

#7
Citaat van: GerardL op juni 11, 2009, 12:28:44 PM... maar had dan wel geweten waar ik naar moet kijken, mijn boeken geven hierover geen info. Internet ook niet, zover ik weet.
Op insektenfotos.de is het een paar keer aan de orde geweest, onder andere in dit draadje waar ook een paar dingen zijn uitgetekend en een stukje uit een boek is geciteerd.

Even vrij vertaald:
  • E. maura : Basis van tylus/zuigsnuit/"neusje" ligt in één vlak met de wangen - voorkant kop dus recht.
  • E. testudinaria : Basis van tylus/zuigsnuit/"neusje" ligt dieper dan de wangen - voorkant kop dus in het midden ingedeukt.
Probleem: Je moet daar behoorlijk goed precies het juiste perspectief voor treffen.

Verder dan de kenmerken die Berend noemde: Mannetjes genitaal; Vrouwtjes laatste segmenten abdomen ventraal (niet iets wat vaak op foto's staat).

De door de Duitse NaBu-man op naam gebrachte maura zou ik van foto inderdaad ook grote kans van maura geven (maar ja, wat weet ik nou) - wat me hierbij vooral onzeker maakte is dat de andere, op een steenworp afstand, dan weer alles van een testudinaria lijkt weg te hebben - naar mijn lekenmening dan.

edit: Is het geen plan om sowieso E. maura op "zeldzaam" te zetten? Het lijkt me dat het beest die status in NL wel verdient en het geeft meteen een extra waarschuwing bij het invoeren.?!

OFF TOPIC:   
Citeer100% perfectie is een utopie volgens mij.
Natuurlijk, maar je kunt er een hoop aan doen en onder andere gewoon heel simpelweg bij de dingen die je toont duidelijk maken hoe goed het al dan niet gecontroleerd is. Dan laat je nog steeds alles zien wat je beschikbaar hebt, maar zet je ook bezoekers niet op het verkeerde been.

In dit geval zouden dus wat mij betreft alle 'onbevestigede' waarnemingen van maura's - ook als ze door de waarnemer op "zeker" zijn gezet - getoond moeten worden met een duidelijk kenmerk erbij dat aangeeft dat ze (nog) niet door een expert zijn 'geaccepteerd'. In de lijst waarnemingen en foto-overzichten iets van heel simpel een roze achtergrondje en/of treffend icoontje erbij. In de verspreidingskaart deze waarnemingen bijvoorbeeld met rode vakjes en de wel gecontroleerde met groene (ofzo) en een duidelijke legenda erbij - dat scheelt al een slok op een borrel.

Nu kijk ik naar de kaart en denk dan "oh, kennelijk kan maura ook gewoon grofweg in het hele land voorkomen" - niet dus, blijkt uit Berend's toelichting.

Niemand verlangt perfectie en er zullen altijd slippers tussen blijven zitten, maar het is gewoon bekend wat de status van deze waarnemingen is, dus waarom worden ze dan getoond op een manier die doet vermoeden dat ze "wel zullen kloppen"? Maakt een onnodig onbetrouwbare indruk vind ik. 
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

Berend Aukema

De waarnemingen van Vlieland en 2429907 zijn niet te beoordelen. 3312965 en 3312957 zijn vrijwel zeker E. testudinaria.
Voor bijna alle waarnemingen van wantsen zonder foto geldt helaas dat ze niet betrouwbaar zijn. Zelfs bij onmiskenbare soorten als de vuurwants worden fouten gemaakt. Het default bij invoeren zou standaard op "nog te valideren" moeten staan en verspreidingskaartjes zouden uitsluitend op gevalideerde waarnemingen betrekking moeten hebben. (Deels) automatische validatie zou een ramp zijn! Alles wat in het gebied voorkomt en niet zeldzaam is wordt dan automatisch goedgekeurd.
Ik probeer af en toe te valideren, maar waar haal ik de tijd vandaan ...

Th.Heijerman

Zelf minder vangen ...

GerardL

Hey Theodoor,

Dat vind ik een leuke idee/geste van jou, zal het keverforum eens beter in de gaten houden.
Ik zie je op 28-30 aug 2009 misschien.

Grtzzzz

Gerard

lucknijnsberg

Berend e.a.
bedankt voor alle wijze aanvullingen.
Groet Luc

lo.troisfontaine

Even vrij vertaald:
E. maura : Basis van tylus/zuigsnuit/"neusje" ligt in één vlak met de wangen - voorkant kop dus recht.

E. testudinaria : Basis van tylus/zuigsnuit/"neusje" ligt dieper dan de wangen - voorkant kop dus in het midden ingedeukt.
Probleem: Je moet daar behoorlijk goed precies het juiste perspectief voor treffen.


Hoi Arp en anderen,

vanmiddag even geprobeerd langs de Maas aan je wensen te voldoen. Zie foto.
Dan zou dit dus (waarschijnlijk) E. testudinaria dienen te zijn?

groeten,

Lo

jack_windig

Oei, oei, die van Vlieland was van mij. Ik schaam mij diep  :-[ :-[ :-[, die had op onzeker moeten staan. Dat was ik ook van plan, want dat was mij ook verteld: Eurygaster, maar onduidelijk welke dus heb ik maar een van de twee gekozen en op onzeker gezet ... dacht ik ... niet dus.  :-[ :-[. Sorry allen, hij heet nu Eurygaster spec. en Arp, bedankt voor het onder de aandacht brengen.