Eicocon Agelena?

Gestart door Arp, januari 28, 2015, 16:32:18 PM

Vorige topic - Volgende topic

Arp

Hallo Spinnencracks,

Vreemd gevalletje inconsistentie ... (?) ... op een Duits forum liet iemand dit spinsel zien. Ingrid maakt er een spinkokon van omdat het echt 1:1 exact hetzelfde is als een foto op pagina 56 van Sauers Naturführer "Bauwerke der Tiere". Daar wordt het gepresenteerd als Eicocon van een "Labyrinthspinne" (Agelena) - Doolhofspin in goed Nederlands kennelijk.

Maar als ik op internet zoek naar meer foto's komt er niks vergelijkbaars meer bovendrijven en de (weinige) cocons van Agelena op waarneming (goedgekeurd) zie er heel anders uit.

Gevalletje oeps in het boek, of inderdaad erg variabel, danwel in deze vorm zeldzaam??

P.S. Hier is een oude gravure van een Agelena die een cocon bouwt - lijkt meer op de foto's van cocons op wrn:
http://waarneming.nl/waarneming/view/86616187
http://waarneming.nl/waarneming/view/2729785

P.P.S. Op het Duitse forum zijn ondertussen meer plaatjes van vergelijkbare spinsels binnengekomen/verlinkt. Met name bij deze werd ooit gesuggerereerd dat het om een springspin zou kunnen gaan, eventueel genus Ballus?  Kunnen jullie daar wat mee?
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

jvogels

Eenzefde type is al eenmaals ingevoerd als een eipakket van Oecobius, maar ik denk niet dat dat correct is. Ik "doe" geen eicocons, dus deze is op niet te beoordelen gezet.

De vergelijking is echter wel treffend.
http://waarneming.nl/waarneming/view/2528990



Arp

Ha Joost,

Bedankt voor de link - die is inderdaad ook erg gelijkend  :duim:

Ondertussen lijkt het pad "springspin" veelbelovend, zie onder andere deze:
http://s407.photobucket.com/user/PUPICA69/media/BeautifulSalticidOnEggs.jpg.html
http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S0034-71082000000200005&script=sci_arttext  (zie Fig.5)

Veel van de Europese foto's lijken "binnenshuis" of tenminste aan/nabij onze gebouwen. Welke springspinnen komen daarvoor het meest in aanmerking?
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

johanb.

#3
Groet,
      Johan

jvogels

#4
CiteerVeel van de Europese foto's lijken "binnenshuis" of tenminste aan/nabij onze gebouwen. Welke springspinnen komen daarvoor het meest in aanmerking?

Een aantal soorten: Buitenshuis met name Salticus scenicus en ook wel Ballus chalybeius (de laatste met name als er klimop in de buurt is of tegen het huis aan groeit, want in het buitengebied komt deze algemeen op bladeren va bomen en struiken voor). Marpissa muscosa komt zowel binnen als buitenshuis voor (ver van bebouwing schuilt deze vaak achter schors van dode bomen, vandaar de NL naam), en dan hebben we nog Pseudeuophrys lanigera en Sitticus pubescens, beide zowel binnen als buiten huis waargenomen.

jvogels

Overigens overwintert M. muscosa in Nederland als halfwas / volwassen dier achter schors, en zit dan in een rond gesponnen hiberaculum, zonder dat daar een of ander tent dakje over heen gesponnen is (lijkt me ook lastig te maken vanuit de binnenkant van een spinsel  ::) ). De kleur en dichtheid van het spinsel komen dan weer wel goed overeen.

Arp

Marian en Bert (van het door Joost verlinkte cocon) hebben terplekke ook een stuk of 5 waarnemingen van de Huiszebraspin (Salticus scenicus), dat lijkt dan een aardige zoekrichting ...

Die spinsels van Oecobiidae die Johan linkt komen inderdaad toch ook in de buurt, al lijken ze (buikgevoel) toch net effe anders. Ook nog maar meer voor opzoeken...

Toch geinige puzzel zo :)

Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

jvogels

Bugguide zegt er dit over:

Citeer
Egg sac is loosely woven and irregularly shaped and surrounded by a tangled mass of threads.  It typically contains about 15-25 individual eggs.  Spiderlings emerge from the egg sac in about three weeks.

lijkt me dus af te vallen als kandidaat

Henk Soepenberg

Vriendelijke groeten,
Henk

jvogels

check deze waarneming eens: toeval, of oplossing van het raadsel?

http://waarneming.nl/waarneming/view/96566626?_popup=1