Gyandromorfise Wilde Eend

Gestart door canoorlander, december 30, 2014, 18:56:46 PM

Vorige topic - Volgende topic

canoorlander

Vandaag was ik aan het fotograferen bij de Tiendweg, Willege Langerak, Lopik. Langs de kant zaten enkele Wilde Eenden waar van er één opviel door zijn uiterlijk. het leek op een mannetje in de rui vanuit het eclipskleed. Dit is volgens mij vrij laat. Ik maakte er wat foto's van en had het gevoel dat er iets niet klopte. En dat klopte. De snavel was typisch voor een vrouwtje. De enige verklaring die ik kon bedenken was een gynandromorfise Wilde Eend. Hierbij krijgt het vrouwtje een mannetjeskleed. Hoe het precies werkt weet ik niet meer. Volgens mij een hormonale afwijking.

groeten
Albert
Albert Noorlander

Mijn website met natuurfoto's uit Nederland en Thailand
http://www.pbase.com/albert_noorlander

jfbouwmeester

Heel apart, zo uit mijn hoofd komt dit bij zeer oude exemplaren voor.

Ik zal de term gynandromorfise eens gaan googlen.

Leuk om hiervan zulke mooie foto's te hebben gemaakt. ;)

Jan Bouwmeester

jfbOUWMEESTER

tekenaar

klopt helemaal. Geluid en gedrag blijven overigens gewoon vrouwelijk en ook mannetjes gedragen zich normaal naar zo'n afwijkend dier toe. Je kan ze gewoon met een mannetje samen zien optrekken als een normaal paartje. 
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

canoorlander

Citaat van: tekenaar op januari 10, 2015, 20:04:35 PM
Je kan ze gewoon met een mannetje samen zien optrekken als een normaal paartje.

Ze trok inderdaad gewoon met een mannetje op. Wel apart eigenlijk. Dat betekent dus dat de mannetjes niet naar het kleed kijken om te weten dat het om het andere geslacht gaat. Wat is dan eigenlijk de functie van het kleed van het mannetje?
Albert Noorlander

Mijn website met natuurfoto's uit Nederland en Thailand
http://www.pbase.com/albert_noorlander

Oenanthe

De functie van het mannelijke kleed van eenden is soortherkenning. Veel eenden zijn zo nauw verwant dat kruisingen mogelijk zijn. Dat dat in de praktijk niet of nauwelijks voorkomt (van nature) komt door de aangeboren voorkeur van vrouwtjeseenden voor het verenkleed van soorteigen mannetjes. In dat verband is het aardig te weten dat de pijlstaart (je weet wel, die prachtige eend) op enkele geïsoleerde eilanden in de Indische Oceaan waar hij als enige eendensoort voorkomt, geen mannelijk prachtkleed toont. Daar is het niet nodig omdat daar geen nauwe verwanten voorkomen waar de vrouwtjes per abuis mee zouden kunnen paren.
Veel succes allemaal,

Maarten Verrips

tekenaar

#5
Ik denk dat parkeenden wel eens wat minder kritisch zouden kunnen zijn t.a.v. de partnerkeuze in vergelijking met hun wilde voorouders. Dit is iets wat je bij veel huisdieren ziet: te kritische exemplaren planten immers zich niet voort met de partner waar een eigenaar ze mee samen heeft gezet (er is selectie naar minder kritische dieren) ...

Er zijn ook populaties wilde eenden (vrijwel) zonder prachtkleed, waarbij je dan eindeloze discussies kunt houden over de vraag of dat een voldoende groot verschil is met gewone wilde eenden om ze een andere (onder)soort te noemen. Die populaties vertonen vast ook verschil in baltsgedrag, maar blijken makkelijk met ingevoerde wilde eenden te hybridiseren.

De amerikaanse zwarte eend (American black duck) bijvoorbeeld, is dat nou een variant van de wilde eend of niet? (Even los van het punt dat hij door concurrentie en hybridisatie verdrongen wordt door wilde eenden - zelfs wanneer het niets meer als een variant is zonder soortstatus, gaat het om een unieke evolutionaire lijn die het beschermen waard is.) Google ook maar eens op "mottled duck" ...
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

bas.drost96

Ik kwam laatst deze wilde eend tegen, klopt het dat deze ook gyandromorf is?
http://waarneming.nl/waarneming/view/98401636
Wilde Eend - Anas platyrhynchos gezien op 2015-02-24 Giethoorn - Noord
Foto's:



Groeten,
Bas
Totaal 4075 soorten op waarneming.nl ingevoerd

Admin bladvlooien

tekenaar

#7
Ja, want kijk maar naar de (vrouwelijke) snavelkleur. Mannetjes in de rui van- en naar eclipskleed kunnen ook bruine veren hebben, maar de kleur van de snavel verandert niet door het jaar heen.

Eenden kunnen erg oud worden (20 jaar of zo, kunnen vogelringers vast meer over vertellen) en ik zou ouderdom + daarmee samenhangende afwijkingen aan de eierstokken niet uitsluiten als mogelijke oorzaak (edit: zoals Jan ook al schreef). 

Ze zijn ook best honkvast, dezelfde eend kan je soms jarenlang in dezelfde omgeving tegenkomen. Zo zou je kunnen bijhouden hoe ze eruit ziet na de volgende rui. Mogelijk nog een stapje "mannelijker".
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Oenanthe

Citaat van: tekenaar op maart 05, 2015, 22:31:03 PM
Eenden kunnen erg oud worden (20 jaar of zo, kunnen vogelringers vast meer over vertellen)

De oudst bekende wilde eend werd ruim 21 jaar na ringen teruggemeld. Onduidelijk is op welke leeftijd de vogel geringd werd.
Veel succes allemaal,

Maarten Verrips