mierwesp > Platymischus

Gestart door Jan van Duinen, september 16, 2013, 18:31:56 PM

Vorige topic - Volgende topic

Jan van Duinen

Ik zou graag willen weten welke soort dit is
Het betreft deze waarneming
http://waarneming.nl/waarneming/view/79131060
Mierwesp onbekend - Mutillidae indet. gezien op 2013-09-15 Eems
Foto's:


bij voorbaat dank Jan van Duinen

Theo MJP

Spectaculair sluipwespje, familie ?? maar ik doe toch een gokje: Diapriidae.
Heb je een foto van de voorkant van de kop?

GroeTheo


Jan van Duinen

Hoi Theo,

Heel klein en heel snel wespje, dus dit is enige foto.

gerardpennards

Heel goed Theo, je leert het nog wel eens! :-)))
Waarschijnlijk een Platymischus sp., waarbij dat wel eens een nieuw beest voor Nederland zou kunnen zijn......  ;D ;D
Altijd bereid interessante beesten verder te bekijken, neem in dat geval contact op!
Groeten, Gerard Pennards



Theo MJP

Hoi Jan,

Klopt! Zie b.v. ook http://www.royensoc.co.uk/sites/default/files/Vol08_Part03d_i.pdf
Waar heb je hem gevonden? En heb je het dier verzameld? Komen je gegevens overeen met het korte stukje over de biologie van deze soort in Nixon (1980)?
Jan , zou je het leuk vinden een kort stukje over deze waarneming te schrijven voor onze nieuwsbrief HymenoVaria 7 van de sectie Hymenoptera van de NEV (verschijnt in november)? Ik wil je eventueel wel helpen met wat literatuur op te zoeken of schrijfwerk als dat nodig is. De foto spreekt al boekdelen dus dat is mooi meegenomen.

Hartelijke groet,
Theo


Arp

#7
Ik ben even zo vrij om mijn observaties van de vindplaats te geven:

Ze liepen op de onderkant zijkant van een rottende biels, buitendijks in de getijdenzone, maar redelijk hoog gelegen, dus misschien bij vloed niet of slechts kort onder water (door de branding of bij springtij ofzo vermoed ik - het was eb). Onder de balk zaten naar schatting "miljoenen" :rolleyes: ;D vlokreeftjes die bij het omdraaien als een zwerm wegsprongen. Vliegen zijn me (daardoor) totaal niet opgevallen, maar die hadden er ook best tussen kunnen dwarrelen. Misschien dat Jan ze wel bewust gezien heeft, hij kwam een paar tellen later kijken toen de dichste "zwerm" vlokreeftjes al wat was ingezakt.

De balk lag op rottend plantmateriaal, ongetwijfeld ook wieren. Er liepen een stuk of wat van deze mini-ukkies over de balk, ik heb er zeker 3-4 bewust gezien, maar er zullen er meer gezeten hebben. Ze wilden alleen helaas niet echt lekker stil zitten :wacko: Toen we op de foto zagen dat het een vleugelloos sluipwespje was leek - in m'n achterhoofd, onuitgesproken meen ik - het logisch dat ze de vlokreeftjes zouden parasiteren. Veel wespjes en héél veel vlokreeftjes, maar goed, zoals gezegd kunnen er best ook wat vliegen hebben gezeten.

Hier is wat info over Orygma luctuos(a|um) - die zou niet algemeen moeten zijn (klopt ook qua status op waarneming - 1 vindplaats: kaart) Maar goed, als die er ook zou zitten, dan waarschijnlijk sowieso een populatie, dus hebben de sluipwespjes wellicht ook een kans. Ik heb Paul Beuk gevraagd hoe het zit met Orygma luctuosum in NL c.q. op die vindplaats.

Mijn 2ct.

P.S. Correctie: Mijn kiekjes bekijkend zal het toch de zijkant van de balk geweest zijn - de onderkant was natter.

P.P.S. Ik ben enigszins verward - die opvallende eerste antennesegmenten zouden alleen de kereltjes moeten hebben? Is de foto van Jan geen dame dan?

Citaat van: Theo MJP op september 16, 2013, 18:39:08 PM
Heb je een foto van de voorkant van de kop?
Hopeloze kiekjes, maar hééél misschien kun je er iets mee qua kopvorm?

(Deze lijkt overigens geen legboor te hebben)
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

Jan van Duinen

Hoi Theo en Arp,

Voor de kop heb ik nog een deelvergroting geplaatst en van waar hij gevonden is een foto met rood pijltje, op het onderste, natste deel van waar de schapen lopen. Verzamelen doe ik niet, alleen een hele verzameling foto's  ;) .
Ik ben bepaald geen kenner op het gebied van wespen, het stuk van Nixon ken ik dan ook niet.
Het lijkt me beter dat Arp een stuk schrijft voor de nieuwsbrief, (hij is al aardig op weg met het stukje hierboven  ;) )







Arp

Ha Jan, mooi die plaat van de vindplaats erbij  :duim:

Het stuk van Nixon (1980) is de door Theo gelinkte PDF. Zie vooral pag.25/26 en de figuur op pag.42 ;)

Over eventuele stukjes hebben we het nog wel ...  :rolleyes:
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

Theo MJP

#10
Hoi Arp, Jan,

"P.P.S. Ik ben enigszins verward - die opvallende eerste antennesegmenten zouden alleen de kereltjes moeten hebben? Is de foto van Jan geen dame dan?"

Het dier op de foto van Jan heeft m.i. geen legboor en is dus een man; de snede in het hout doet een legboor vermoeden!
Zie ook http://eol.org/pages/3835923/overview

Voor de biologie zie o.a. https://theses.ncl.ac.uk/dspace/bitstream/10443/637/1/egglishaw58.pdf en de literatuur daarin.

GroeTheo


Theo MJP

Arp: "Over eventuele stukjes hebben we het nog wel ...  "

Als jullie een stukje willen schrijven voor de nieuwsbrief van de sectie Hymenoptera van de NEV.... sluitingsdatum voor het novembernummer (HymenoVaria 7; zie ook http://www.nev.nl/hymenoptera/bzzz.html) is 1 oktober.

Hartelijke groet,
Theo


Arp

Hoi Theo,

Jan en ik zien elkaar binnenkort nog, dus dan kunnen we er even over babbelen. Twee "probleempje" zie ik alvast: We zijn beide geen Wespenweters (of vliegen of zeewier ;) ) en als je er serieus wat mee wil, dan zullen we nog iets moeten regelen om er een paar te verzamelen - geen publicatie zonder bewijs in de vorm van collectie-exemplaren, toch? En wie gaat die op zo korte termijn zeker determineren?

Of hoe zeker is die determinatie van foto?
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

Theo MJP

Hoi Arp, Jan,

Geen probleem.
Ik sta zelf in voor de determinatie. Ga binnenkort naar Naturalis en zal daar in de collecties de Diapriidae bekijken met speciale aandacht voor dit type. Zoals ik het voorlopig inschat zijn er geen andere gegadigden. Bewijsmateriaal mbv. een foto is dan genoeg. Als ik de foto van Jan mag gebruiken wil ik voor de zekerheid ook nog een buitenlandse specialist ernaar laten kijken.
Arp als jij een opzet maakt van een artikeltje met jullie waarnemingen en foto's (habitus, microbiotoop, landschap) zal ik een klein literatuuronderzoekje doen en nog wat extra achtergrondinfo verzamelen en lijmen we dit straks effe aan elkaar tot een leuk artikeltje. OK?

GroeTheo


Jan van Duinen

Nog even een aantal foto's van twee dagen later, ruim 30 wespjes op de balk

Het betreft deze waarneming
http://waarneming.nl/waarneming/view/79261045
Parasitaire wesp onbekend - Parasitica indet. gezien op 2013-09-18 Punt van Reide
Foto's:







Theo MJP

Hoi Jan,

Andermaal prachtige foto's. Je hebt nu ook een vrouwtje (zonder verdikte antennenbasis) op de plaat zie ik, en de rode pijlen wijzen wellicht op mijten.
Vorige week heb ik van mijn collega Gerard Pennards een mooie serie Franse exemplaren van deze soort gekregen die hij al in 2009 verzameld had! Dat heeft me aangezet de studie aan deze soort opnieuw op te pakken. Vrijdag en zaterdag zoek ik naar dieren in de collectie van Naturalis en ga ik het archief van Snellen van Vollenhoven (die een tekening van deze soort zonder vindplaats publiceerde) inzien. Heb jij nog nieuwe informatie?
Ik heb enkele weken terug ook Arp geschreven maar daar (nog) geen antwoord van ontvangen.

GroeTheo


Jan van Duinen

Hoi Theo,

De wespjes heb ik niet meer gezien, ik kom niet zo vaak bij de Dollard en heb dus niet meer informatie. Arp heeft het tegenwoordig druk met andere zaken en de insecten staan bij hem voorlopig op een laag pitje, hij is op dit moment ook niet (erg) actief op waarneming.nl.

Theo MJP

Hoi Jan, Arp,

We waren in de buurt voor twee dagen veldwerk met mijn collega's op het Groningse land en hadden wat tijd over. Gisterenmorgen heb ik bij Fiemel, op dezelfde vindplaats als jullie destijds, een kleine reeks mannetjes en vrouwtjes verzameld van P. dilatatus.
Eindelijk naast een paar mooie foto's nu ook materiaal van Nederlandse bodem. Van Arp heb ik nooit materiaal gekregen; Arp kon het door hem verzameld materiaal niet vinden?
Inmiddels heb ik van deze soort materiaal van de kust van Frankrijk (van Gerard Pennards) en van de kust van Zuid-Engeland (vorig jaar zelf verzameld). Het wordt tijd voor een publicatie in een faunistisch tijdschrift. Ik heb destijds met jullie informatie al vanalles op papier gezet en zal daar de komende maanden mee verder gaan. Ik hou jullie op de hoogte...

GroeTheo