bruine of grote molmboorder?

Gestart door hermelijn, mei 26, 2011, 21:35:13 PM

Vorige topic - Volgende topic

hermelijn


Vandaag de eerste waargenomen.Op waarneming.nl heet deze sikkelmot: bruine molmboorder.
Op andere sites (b.v. Tinea) wordt dit een grote molmboorder genoemd.
Toch lijken ze hetzelfde. Latijnse naam is wel gelijk.
Bruine aanhouden?


Groet, Johannes
Groet,

Johannes

Hetty Soetekouw

Harpella forficella - Bruine molmboorder  :duim:
met vriendelijke groet,

Hetty Soetekouw
~~Seraka Photography~~

hermelijn

Ik zal hem ook zo invoeren, maar het blijft vreemd dat hij ook grote molmboorder wordt genoemd!


Groet, Johannes
Groet,

Johannes

Elachista

Dat is helemaal niet gek?

In 2009 is een officiele lijst samengesteld voor de micro's, waar alle specialisten aan meegewerkt hebben. Daar is anderhalf jaar aan gewerkt.
Het was een initiatief van Jaap Zwier, oud voorzitter van de sectie Ter Haar en de Werkgroep Vlinderfaunistiek, maar het kwam eerst niet van de grond, en ook de stichting Tinea vond het maar niks. Pas in 2007 kreeg het idee óm Nederlandse namen voor de micro's te bedenken draagvlak. Dat was ondertussen wel nodig want de belangstelling voor micro's groeide.

Toen in 2009 bekend gemaakt werd dat er een Nederlandse naamlijst zou verschijnen is de Stichting Tinea (kleinevlinders.nl) ook aan de slag gegaan.
Eind oktober/begin november 2009 verscheen de officiele lijst. En ja hoor, op 25 november verscheen de Tinea-lijst.

Wat het verschil is? De NEV (officiele) lijst kent 9 auteurs, die van Tinea een (waarvan nog een andere naar zeggen "de lijst kritisch heeft doorgenomen"), maar de eerste lijst is ook nog rondgegaan naar de Belgen en tal van andere personen. De eerste lijst is zo correct mogelijk volgens de taalregels uitgevoerd, de tweede lijst zit bomvol fouten en kent nog de ouderwetse spelling. Bovendien heeft Tinea niet zo'n hoge dunk van levenswijzen van de rupsen. Als je nagaat dat Coleophora pyrrhulipennella ALLEEN leeft op dopheide, waarom deze dan Witstreep eikenkokermotje noemen?
Ook hebben bij ons niet alle exoten een Nederlandse naam gekregen, bij Tinea wel, en dat is pure onzin: sommige exoten zien we namelijk nooit meer terug.

Uiteindelijk hoort zo'n naamlijst van en voor iedereen te zijn. Onze publicatie in november 2009 was dan ook een concept. We hebben iedereen de kans gegeven om tot eind voorjaar 2010 te reageren op de lijst. Zo hebben we toch nog wat wensen kunnen verhoren.
De stichting Tinea heeft de lijst competitiegewijs op het internet geknald en het in een boek gepubliceerd, zonder de mening van anderen. Diegenen die toch meegeholpen hebben aan deze lijst (enkelen) zijn niet in het dankwoord vermeld. Maar dat is een oude ego-strategie, net zoals het grote boek "De Kleine Vlinders" voor meer dan 50% door andere mensen is geschreven, maar toch maar één naam op het boek staat. De zelfde persoon schrijft mooie verhalen op Kleinevlinders.nl maar eveneens weer ego-gewijs haalt hij 100x zijn eigen publicaties aan. Tekeningen van andere mensen in dit boek zijn later voor Kleinevlinders.nl gebruikt zonder vermelding of toestemming van de illustrator.

Dus grote of bruine molmboorder, aan ieder de keus. Het beest is zeker de grootste van de molmboorders, maar praktisch ook de bruinste. Omdat er twee naamlijsten zijn kan ik niemand verbieden de andere te gebruiken, een kwestie van smaak!

Groet,
Tymo

hermelijn

Dag Tymo,


Dat lucht even lekker op denk ik.
Begrijp de uitleg maar al te goed.
Ik had al een beetje zo'n vermoeden van het één en ander.
Bedankt voor je toelichting!


Groet, Johannes
Groet,

Johannes