oproepje minionderzoek Pseudomalus en luizen

Gestart door Pietsje, mei 17, 2011, 22:48:11 PM

Vorige topic - Volgende topic

Pietsje

In lijn met het topic op hymis.de zie hier: http://www.forum.hymis.de/viewtopic.php?f=14&t=5073 zou ik graag meer informatie willen verzamelen over dit gedrag van bijvoorbeeld Pseudomalus auratus (in Nederland). Maar misschien doet Pseudomalus violaceus dit ook.

Er zijn verschillende theorieën over:
- een Goudwesp prikt een luis aan om honingdauw eruit te krijgen, zoet en rijk aan voedsel en energie
- een Goudwesp prikt een luis aan om er een eitje in te leggen, luis wordt door Luizendodende Graafwespen (bijvoorbeeld Trypoxylon spec. of Pemhredon spec.) meegenomen naar nest voor larven, de larve van de Goudwesp komt daar veilig en wel in het nest uit, zonder risico voor het vrouwtje Goudwesp. (niet bewezen volgens mij, eerlijk gezegd zitten er nog wat gaten in, wat als de larve/het eitje van de goudwesp mee opgegeten wordt bijvoorbeeld, maar dat zou weer opgelost worden als de larve eerder uitkomt uit de bladluis en de larve van de graafwesp opeet).

Ik heb eigenlijk nog geen Pseudomalussen zien rondhangen bij nesten, terwijl ik dat regelmatig waarneem van Chrysis spec en Trichrysis cyanea. Maar ja, wie ben ik, ik begin ook maar net.

http://waarneming.nl/waarneming/view/54473310?_popup=1 laat zien dat na het aanprikken de Goudwesp (helaas geen foto in deze serie) snel omrolt om zo de honingdauw op te kunnen likken die aan de haartjes op het achterlijf is blijven plakken. http://waarneming.nl/waarneming/view/49341931?_popup=1 (foto moet over dit jaar ;D)

Een oproep dus voor:
1. foto's dus met dit gedrag.  De eerste reeks zag ik al vandaag van Harm: http://waarneming.nl/waarneming/view/54525462?_popup=1 (Harm ik hoop dat je er geen probleem mee hebt  :-\, ik heb je een mailtje gestuurd)
2. foto's van andere soorten dan Pseudomalus auratus in Nederland (of buitenland mag ook natuurlijk)
3. waarnemingen op specifieke planten met misschien specifieke soortgebonden luizen

Bij mij in de tuin zijn  rozen, Hibiscus, Polygonum amplexicaulis en Smeerwortel geliefd (en misschien Kamperfoelie).

Misschien is het interessant om eens te kijken waar we dit jaar op uitkomen ;D.
Bedankt voor je reactie
Pietsje
Als je naar iets op zoek bent, vind je vaak iets anders!
waarnemingen in het buitenland: https://observation.org/users/50326/photos/?advanced=on

Stijn Schreven

inderdaad een heel interessant verhaal.
Voor beide theorieen is wel wat te zeggen. Op Hymis geeft Paolo ook een interessant punt tegen de "honingdauw-hypothese" en voor de "eileg-hypothese": waarom zou de goudwesp de luis porren met haar ovipositor als ze ook haar poten of antennen kan gebruiken?
Uit de discussie haal ik dat het er in ieder geval op lijkt dat dit gedrag bij verschillende soorten goudwespen van Pseudomalus, Omalus (en misschien - suggesties van Hymis - Elampus, Holopyga en Chrysis?) voorkomt en lange tijd onopgemerkt is gebleven. Zeker de moeite waard om naar te kijken in het veld, ik ga er op letten.

Op Hymis wordt ook de suggestie gedaan om de betreffende luis (die is aangeraakt door de wesp) te verzamelen in 70% alcohol. Vervolgens willen ze het beestje identificeren en kijken of er een ei in is gelegd (waarvan ze dan ook nog op basis van het ei-DNA de soort wesp kunnen bepalen). Dit is vooral nodig voor de wetenschappelijke onderbouwing/toetsing van de hypotheses. Dus als je wat verder wil gaan en er geen moeite mee hebt om een bladluis op te offeren...
Groeten en bedankt,

Stijn Schreven.

Pietsje

#2
Stijn,
Leuk dat je reageert, dat waardeer ik zeer. Een bladluis opofferen doe ik graag! Meestal spuit ik ze weg met water als het echt te erg is of schud ze eraf. Of ik laat ze zitten. Er is geen beginnen aan en ik weet dat ze belangrijk zijn voor vele insecten (mijn rozen, tsja, ander verhaal, ik ben een 'sucker' voor rozen :P)

En nu maar wachten........ tot ik het complete verhaal op foto en in een potje krijg ;D Maar je doet mee? Ik krijg versterking, yeh! Ik hoop ook eigenlijk dat mensen oog gaan krijgen voor deze mooie beestjes en dat er zo nieuwe waarnemingen ingevoerd kunnen worden van minder bekende soorten.
Alvast dank aan iedereen die enthousiast raakt :duim: Het leuke ervan misschien is dat vooral in tuinen je een redelijk goed studieklimaat hebt. In de natuur moet je langer op een plek blijven om een reeks te kunnen zien, dan is het meer toeval. Maar je weet nooit!
Bedankt voor je reactie
Pietsje
Als je naar iets op zoek bent, vind je vaak iets anders!
waarnemingen in het buitenland: https://observation.org/users/50326/photos/?advanced=on

Pietsje

Vandaag 21/5/2011 dus ook van Pseudomalus violaceus dit gedrag waargenomen. Ik wacht nogop bevestiging via hymis. Lijkt een voorliefde te hebben voor luizen op rozen.
Het lijkt ook wel of als randvoorwaarde mieren op de roos aanwezig zijn. Andere struiken met luizen maar zonder mieren leken overgeslagen te worden. Ik weet dat natuurlijk absoluut niet zeker.
Bedankt voor je reactie
Pietsje
Als je naar iets op zoek bent, vind je vaak iets anders!
waarnemingen in het buitenland: https://observation.org/users/50326/photos/?advanced=on