stack hooiwagen, Platybunus pinetorum

Gestart door Jan van Duinen, maart 13, 2011, 19:25:35 PM

Vorige topic - Volgende topic

Jan van Duinen

Het betreft deze waarneming http://waarneming.nl/waarneming/view/52751860
Platybunus pinetorum gezien op 2011-03-13 te Boswachterij Odoorn
foto`s :

jvogels

#1
Dit is volgens mij Platybunus pinetorum, een recente in NL gevonden soort.
zet deze naam in het onderwerp, wellicht worden de hooiwagen specialisten dan wakker uit hun winterslaap.

edit: tot nu toe zijn de waarnemingen van deze soort beperkt tot een drietal gebieden, dus ik zou je waarneming zeker even op platybunus zetten. Dan komt er vrij zeker een hooiwagen admin naar kijken.


spinnenvrouw

Jonge exemplaren van Rilaena triangularis hebben ook zo'n brede oogheuvel, dus wacht inderdaad maar even op het oordeel van Hay of Arp.
Jacomijn Prinsen

jvogels

Klopt, maar de uitsteeksels op de palp zijn wel erg groot en de tekening van het zadelfiguur vind ik ook erg op Platybunus lijken. En de oogheuvel is wel erg breed...
Maar het eindoordeel is aan Arp of Hay uiteraard.

JohnvR

Dat moet haar zijn, mooi hoor! Een stuk noordelijker dan de bekende plekken, toch wel betrekkelijk spectaculair lijkt me, deze vondst.

jvogels

Net even in de tabel gekeken, jonge rilaena's hebben ook grote tuberkels op de palp, dus dat is geen handig kenmerk... wellicht toch een jonge rilaena?

jack_windig

Volgens mij wel P. pinetorum hoor. Kijk ook maar naar de tanden op de palp die zijn bij B. pinetorum veel groter dan bij R. triangularis.

jvogels

Citaat van: jack_windig op maart 14, 2011, 21:30:55 PM
Volgens mij wel P. pinetorum hoor. Kijk ook maar naar de tanden op de palp die zijn bij B. pinetorum veel groter dan bij R. triangularis.

Die tanden zijn de tuberkels waar ik naar refereerde, en die zijn bij jonge rilaenas ook vrij groot.

Jan van Duinen

er klein was dit dier niet meer, hierbij een 1 op 1 foto, dus met poten mee ruim 3 cm.

Arp

#10
Sorry voor de late reactie - ben net het hele antwoord kwijt geraakt en was er even klaar mee (.jpeg werd als bijlage niet geaccepteerd - mag alleen .jpg zijn - en weg was m'n antwoord).

Retry:
Citaat van: spinnenvrouw op maart 14, 2011, 14:51:57 PM
wacht inderdaad maar even op het oordeel van Hay of Arp.
Huh  :huh:



Sorry, maar dat is onzin natuurlijk en bovendien doe je dan John tekort - die kent die beesten echt wel beter dan ik  :rolleyes:

Anyway, wel erg leuk - nieuwe vindplaats - en ook nog eens ver van alles wat tot nu toe bekend was :duim:

Moet denk ik wel binnenkort even met een volwassene bevestigd worden, c.q. dus geverifieerd dat het inderdaad pinetorum is (en niet bijvoorbeeld bucephalus of een onverwachte import).

De tandjes/tuberkels zijn inderdaad bij de hele kleintjes uit het najaar (volgens mij) onbruikbaar als kenmerk: Bij Rilaena verhoudingsgewijs bizar groot. Ben niet bij m'n grote HDD dus even wat van internet geplukt:


Maar bij de voorjaarsjonkies lijkt het al een stuk beter te doen. De tuberkels op deze Platy zijn echt erg prominent en op Rilaena moet je ze soms met een lampie zoeken. Vergelijk deze online en de pas vervelde (van vorige week) in de bijlage (slingerde nog op m'n camera):


Verder natuurlijk het verschil in oogheuvel (Rilaena smaller, maar scherper getand - al is het soms toch lastig te herkennen) en iets in de kleurpatronen (ook niet altijd even makkelijk). Alles bij elkaar toch te doen, denk ik dan. Maar John is de kenner - ik ken de jonkies van P. pinetorum vooral van zijn foto's (andere Platybunus sp. van eigen vondsten).
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

jvogels

Nou, het oordeel lijkt me tot nu toe onverdeeld positief. Volwassen dieren zijn vanaf eind maart te vinden, dus ik zou zeggen: in april en mei goed zoeken naar volwassen dieren; een beest of wat verzamelen en opsturen naar Hay Wijnhoven zal dan uitsluitsel geven over de precieze soort.