Verspreidingsgebied Julikever

Gestart door Botervlieg, december 09, 2010, 10:04:34 AM

Vorige topic - Volgende topic

Botervlieg

Hallo allemaal,

Toen ik afgelopen zomer de Julikever vond, viel mij direct iets op.
De waarnemingen, die tot nu toe in Nederland zijn gedaan, zijn alleen langs de westkust geweest.

De een zegt gelijk "Deze kever komt alleen langs de westkust voor."
Een ander zegt "In de rest van het land kijken mensen niet naar julikevers, maar daar komen ze ook voor."

Ik ben eens op observado gaan kijken, of deze soort ook ergens anders voorkomt.
En wat zie ik? Ook in België en Spanje is deze waargenomen. Langs de kust!

Ik ben op wikipedia gaan kijken. Daar lees ik:
CiteerDe julikever heeft een voorkeur voor zandachtig naaldbos en eet dennennaalden.

Nou denk ik bij de kust niet direct aan bossen met naaldbomen.
Maar uiteraard betekend langs de kust, niet direct het strand.
En kunnen in de plaatsen langs de kust best naaldbomen voorkomen en/of bossen.

Maar... Ook in het binnenland zijn naaldbomen en bossen.

Hoe kan het dan dat de julikever tot dusver alleen langs de kust is gezien?
Toeval? Of heeft het toch iets met zoute zeelucht o.i.d. te maken?

Wat denken jullie?

Groetjes, Marleen

HPM

De kust is uiteraard niet het strand maar het duingebied. Daar komen vele dennenbossen en -bosjes voor, maar in het duin ben ik Julikevers vaak (ver) buiten dergelijke bosjes tegengekomen.
Dat de verspreiding zich zo uitgesproken tot het (kalkrijke) duindistrict beperkt wijst er op dat het de reële verspreiding is. Een degelijke verspreiding zie je bij veel organismen. Beperkt tot de duinen of tot de duinen en de hogere zandgronden.
Dat de Julikever beperkt is tot het duindistrict kan komen omdat het niet zulke goede vliegers zijn en zich dus niet zo goed verspreiden. Misschien zouden ze het op de hogere zandgronden ook best doen als ze die zouden bereiken, maar wellicht is het daar 's winters  gewoon te koud voor ze of 'zomers de warm of te droog of er is te weinig kalk in de bodem.
Herman van der Meer

beetlestitch

onze julikever heeft een zeer vreemd verspreidings gebied. in nederland en belgie alleen bekend uit de duinstreek. in frankrijk uit de duinstreek in het noorden en bij bordeaux verder op kleine zanderige delen langs een paar rivieren. andere polyphylla soorten hebben een zelfde vreemde verspreiding en zijn vaak nog veel lokaler. bv. een soort op sicilie maar op een plaats aan het strand en een zelfde bij een soort van kreta welke ook maar op een plaats bij het strand voorkomt. in bulgarije en griekenland ook weer zeer lokaal op zanderige stukjes eventueel langs een rivier. in turkije komt een soort voor op een wat groter gebied voor in het binnen land. verder is er nog een soort[lijkt sterk op de onze] in noord thailand. ook in japan een soort die ook een zeer beperkte verspreiding heeft bij een rivier en maar aan een kant van deze. dus er is nog al wat bijzonders aan deze soorten te zien. groeten toon.
Toon Keukelaar

HPM

Het zijn kennelijk specialisten. De vraag is dan waarop ze gespecialiseerd zijn. Voor onze Julikever zullen dat geen dennennaalden zijn. Het voedsel van de larven is ongetwijfeld veel meer bepalend dan dat van de volwassen dieren.

Herman van der Meer

Margreet Kwh

Ik heb even gezocht op wat verspreidingsgegevens via internet en wat ik aan literatuur heb:

Polyphylla Fullo, Julikever - verspreiding

1. Soortenbank:
In Midden- en Zuid-Europa op zandbodems algemeen. In Nederland vooral in dennenbossen in de kustduinen.
http://www.soortenbank.nl/soorten.php?soortengroep=insecten&id=565

2. The Great Soviet Encyclopedia, 3rd Edition (1970-1979). N. N. Khramtsov
The beetle is distributed in middle and southeastern Europe; in the USSR it is found in Byelorussia, the Ukraine, and the Volga Region.
http://encyclopedia2.thefreedictionary.com/Polyphylla+Fullo

3. Chinery, Nieuwe Insektengids: (1998)
"In dennenbos, vnl. op kustduinen" (blz. 264)

4. Wat leeft en groeit, deel 15, Kevers I, dr. A. Reclaire (19??)
"Behalve in de duinen is de Julikever ook wel in de diluviale zandstreken te vinden, b.v. op de Veluwe." (blz. 50)

5. Duitse Wikipedia
"Der Walker kommt in Nordafrika und in Europa vor. Er tritt am meisten in Mittel- und Südeuropa auf, ist jedoch fast überall selten. Seine nördliche Verbreitungsgrenze ist der Süden Schwedens, die östliche der Balkan und Kaukasus.
Er bewohnt sandige Lebensräume, wie etwa den Rand von sonnigen Kiefernwäldern, Weinberge oder Dünen."
http://de.wikipedia.org/wiki/Walker_%28K%C3%A4fer%29


Wat betreft het voedsel:
Chinery 1998 zegt daarover: "Volwassen dier knaagt aan dennennaalden, larve leeft aan wortels van grassen en zeggen". (blz. 264)
met vriendelijke groet, Margreet Kouwenhoven

beetlestitch

kende dat van reclaire ook daar ik dat boekje heb maar heb nooit bevestiging gezien of gehoord over het voorkomen op de veluwe. groeten toon.
Toon Keukelaar

han.endt

#6
Citaat van: HPM op december 09, 2010, 10:41:11 AM
Dat de Julikever beperkt is tot het duindistrict kan komen omdat het niet zulke goede vliegers zijn en zich dus niet zo goed verspreiden. Misschien zouden ze het op de hogere zandgronden ook best doen als ze die zouden bereiken, maar wellicht is het daar 's winters  gewoon te koud voor ze of 'zomers de warm of te droog of er is te weinig kalk in de bodem.

De zandgronden in het binnenland zijn overwegend kalkarm. Dit zie je ook terug bij de verspreiding van planten en vooral ook bij de paddenstoelen. Naaldbos op kalkrijke zandgrond vinden we bijvoorbeeld wel in de Flevopolders.

arnoldwijker

In de duinen van NH tref ik de imago's altijd in het open duin aan. Daar vliegen ze vaak rond en komen goed op licht. En vliegen dat ze kunnen!
Is het niet zo dat de adulten naalden eten en dat de larven net als veel bladsprietkevers van wortels van grassen leven? Oftewel, het open duin met zijn gras en losse zandstructuur zeer geschikt voor de larven; de (vorige eeuw) aangeplante dennenbossen als voedsel voor de imago's?
Ik graaf wel eens grote bladsprietkeverlarve op een volkstuintje in duin op, maar die durf ik tot op heden niet te determineren.

beetlestitch

de adulten zullen op sommige lokaties zeker dennen naalden eten maar niet overal daar ze ook voorkomen op plaatsen zonder dennen. de larven eten graswortels zoals helm gras maar zeker ook andere soorten. in holland heb je kalkrijke duinen en kalk arme duinen wat de verspreiding van caluna of struikheide bepaalt. deze grens weet ik niet waar deze precies loopt maar dan zou dit ook in de verspreiding van de julikever terug moeten komen als ze alleen op kalkrijke grond voorkomen maar daar heb ik nooit iets over gelezen. groeten toon.
Toon Keukelaar

Rick_Karsenbarg

Toon, de grens van kalkrijk en kalkarm ligt bij Bergen aan zee / Schoorl
mvg,

Rick



Wat voor de rups het eind van zijn leven is, is voor de wijze een vlinder

HPM

Ik heb een snel kaartje gemaakt van de verspreiding per kmhok van de Julikever op de ondergrond van de (oude) plantengeografische districten. Als we die ene vlak ten noorden van de kalkgrens buiten beschouwing laten is er maar één hok wat niet in het Duindistrict ligt. (Donkere duinen?). Binnen het Duindistrict lijken ze voornamelijk beperkt tot de Jonge Duinen. Dat kan door de kalkrijkdom komen maar ook door het veelal van de Oude duinen afwijkende grondgebruik.

@Arnold. Ze kunnen natuurlijk best vliegen, maar ik zie die plompe beesten de afstand naar bijv. het Gooi niet overbruggen zonder onderweg te stoppen.
Herman van der Meer

Margreet Kwh

met vriendelijke groet, Margreet Kouwenhoven

arnoldwijker

#12
Ik heb even specifiek naar de waarnemingen op waarneming.nl gekeken. De grens van kalkrijk naar kalkarm ligt tussen Egmond aan zee en Bergen aan zee. Hier bevindt zich ook een overgangszone. Daarin zie je ook de vegetatie naar het noorden toe veranderen.
In die overgangszone zijn 2 waarnemingen van Julikevers gedaan, en vervolgens in het echte kalkarme deel 5 waarnemingen.

Beslist zeldzamer dus in het kalkarme deel, maar zeker niet afwezig! Dit zouden natuurlijk zwervers kunnen zijn uit het aangrenzende kalkrijke deel. Verder richting Schoorl wordt niets meer gemeld (of is dat een waarnemers effect? de boswachters van PWN en ik zijn zeer fanatieke waarnemers en invoerders; van Schoorl (staatsbosbeheer) weet ik dat niet).

Maar de mooie verspreidingskaart van Herman laat toch wel zien dat de kalkarme duinen nauwelijks bezet zijn door Julikevers.

HPM

Ik ben op zoek geweest naar het voedsel van de larven van de Julikever, maar erg veel heeft dat niet opgeleverd. De enige twee wilde planten die ik genoemd vond zijn wel specifiek voor het duin: Helm en Blauwe zeedistel. Dezelfde informatie vond ik in een literatuurstudie naar de Meikever (Melolontha melolontha), waarin ook wat informatie staat over de ecologie van Julikever (Polyphylla fullo), Junikever (Amphimallon solstitialis), Rozenkever (Phyllopertha horticola) en Bosmeikever (Melolontha hippocastani).

In fig. 4 Op pagina 7 staat hoe je de larven van Mei-, Juni-, Juli-en Rozenkever kunt onderscheiden. Voor het gemak voeg ik die hier apart bij, met de Nederlandse namen toegevoegd.

H.F. Huiting, L.G. Moraal, F.C. Griepink & A. Ester (2006)
Biology, control and luring of the cockchafer, Melolontha melolontha
Literature report on biology, life cycle and pest incidence, current control possibilities and pheromones.
Wageningen, Applied Plant Research
http://edepot.wur.nl/121073 (pdf, 34 pp, 4.9 Mb)

Overigens blijkt de wetenschappelijke naam van de Julikever niet Polyphylla fulla te zijn, zoals in Waarneming.nl staat, maar Polyphylla fullo.
Herman van der Meer

arnoldwijker

Hartelijk dank voor de info Herman. Ik ga ze voortaan proberen te determineren.
Kunnen we ook wat leren van eventueel voorkomen als larve.

Botervlieg

Bedankt voor al jullie reacties. Ik vind het erg interessant wat er nu zoal aan informatie bij elkaar komt.

Citaat van: Weljadet op december 13, 2010, 17:17:13 PM
Hartelijk dank voor de info Herman. Ik ga ze voortaan proberen te determineren.
Kunnen we ook wat leren van eventueel voorkomen als larve.

Ik dacht eigenlijk aan hetzelfde.

Wanneer is het de tijd voor deze larven? In welke maanden zijn ze te vinden?

Van de julikever zijn foto's van de larve van maart en augustus

Groetjes, Marleen

HPM

Ze overwinteren drie keer, dus ze moeten het hele jaar door te vinden zijn.
Normaal gesproken moet je er natuurlijk wel voor graven.
Herman van der Meer

Leon Olsthoorn

Marleen,

Heb je het boek "Ruimte voor Insecten" van F.A. Bink al gelezen? Daar staan aanwijzingen en voorbeelden voor het opstellen van een ecologisch profiel voor een soort. Zoń profiel maakt duidelijk wat voor eisen een soort stelt aan zijn omgeving en dus ook waarom deze in bepaalde gebieden niet voorkomt. Wellicht zorgt het bij elkaar puzzelen van de informatie en opstellen van zo'n profiel voor extra helderheid rond het verspreidingsgebied van de Julikever.
Jag gillar blommor, jag gillar träd, jag gillar naturen som den är!

Botervlieg

Dank je wel, Leon!

Toevallig heb ik het boek vanmiddag van iemand kunnen lenen!

Ben benieuwd.  :duim:

Groetjes, Marleen