Gouden tot of gedeukte gouden tor ??? Hoe te determineren?

Gestart door John Bouwmans, mei 05, 2010, 11:21:21 AM

Vorige topic - Volgende topic

John Bouwmans

Ik ben geen keverspecialist, maar vorig jaar mei kwam ineens een groengoudkleurige tor in mijn tuin fourageren. Heb deze toen gedetermineerd als een gouden tor. Zie foto's bij waarneming.
http://waarneming.nl/waarneming/view/47727960?_popup=1

In juni kwam ik zo'n zelfde kever weer tegen in het Zandgat in Veenendaal. Leek weer een gouden tor.
http://waarneming.nl/waarneming/view/47727489?_popup=1
Bij de foto's die ik van de gedeukte gouden tor heb gezien zit er op het schild een duidelijke deuk en onregelmatigheden. Die kon ik bij "mijn tor" niet ontdekken. Ik ontving al de melding dat het in dit geval gaat om de Protaetia cuprea. Het is heel goed mogelijk dat dit inderdaad een gedeukte gouden tor is, maar hoe kan ik nu zelf het onderscheid tussen beide soorten vaststellen? Is er een handig discriminerend kenmerk?
Zal een foto bijvoegen. Voor het overige verwijs ik naar de foto's bij de waarnemingen.

Alvast bedankt voor de reacties.
Groeten,
John
Vriendelijke groet,
John Bouwmans

Link Topic-selectie (kweekresultaten, metamorfoses, etcetera). https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=352513.msg1937618#msg1937618

Arp

#1
Hoi John,

Kort: Het is niet triviaal.

Keverkenners, hier en in het buitenland doen het naar mijn gevoel vaak een beetje op ervaring, waarbij de algehele indruk, vorm, kleur, vlekken etc vermoedelijk een belangrijke rol spelen. Vooral voor de Nederlandse soorten en deze dan uitsluitend binnen het Nederlandse verspreidingsgebied (!) kun je bijvoorbeeld aan de kleur vermoedelijk daadwerkelijk heel wat afleiden, maar in principe is die toch iets te variabel en ik weet van buitenlandse keverkenners dat ze uitzonderlijke P. cuprea's (heet tegenwoordig alweer anders meen ik - was het nu niet P. metallica ofzo?) in de verzameling hebben die net zo lichtgroen zijn als de "standaard" Cetonia.

We hebben op het forum, lang geleden, al eens uitgebreide verhandelingen over het onderwerp gehad (als ik tijd heb zal ik straks even zoeken). Belangrijke kenmerken zijn onder andere de exacte vorm van een knobbel aan de borstzijde, de gedeuktheid van de dekschilden (svp verschil maken tussen dekschilden - Elytra - en schild(je) - Scutellum), maar vaak moeilijk in te schatten van foto, het al dan niet aanwezig zijn van witte beharing op de knietjes (alleen zichtbaar bij open/gebogen knietjes en makkelijk te verwarren met glans), en dan was er ook nog iets met de voorrand van de kop meen ik ....

Alle door jou getoonde beesten zou ik zelf op Protaetia houden, maar ik ben geen kenner. De opmerkingen van Theodoor bij je waarnemingen kun je wat dat betreft oneindig veel hoger waarderen. Overigens zijn er in NL behalve deze twee nog een paar zeldzame om het gemakkelijk te maken. Ergo: Altijd braaf navragen dus - en vooral de onderkant, knietjes en kop goed fotograferen als het effe kan ;)

P.S. Bij de soortinfo staat een samenvatting, soortvan, van de disciussies destijds, maar helaas zijn heel wat foto's onderhand weggevallen. Misschien dat je er toch nog wat aan hebt:
http://waarneming.nl/soort/info/8612
http://waarneming.nl/soort/info/19322

@Admins : Kan iemand svp Protaetia cuprea in dezelfde "familie" onderbrengen als de anderen? Deze ontbreekt daar nu (staat bij overige kevers).
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

John Bouwmans

Hoi Arp,

Bedankt voor je reactie. Twijfelde ook niet aan de opmerking van Theodoor. Twee keer in anderhalve maand een zeldzaamheid spotten, zou uitzonderlijk zijn. Heb de soort bij de waarnemingen in middels aangepast.

Groeten,
John
Vriendelijke groet,
John Bouwmans

Link Topic-selectie (kweekresultaten, metamorfoses, etcetera). https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=352513.msg1937618#msg1937618