Attacus atlas maar dan kleiner??

Gestart door Mark27, november 25, 2011, 15:11:18 PM

Vorige topic - Volgende topic

Mark27

Deze is algemeen op Flores. Deze is uit het Kelimutu NP op Flores, c.1100m bzn. Wordt vaak door kinderen gevangen om mee te spelen..... Touwtjes aan de pootjes enzo.
Deze heeft het overleefd. Mark
Met vriendelijke groeten,

Mark Schellekens

Mark27

Deze heb ik van kinderen gekocht! Van de vleugels was al het poeder al af en is overleden. Heeft nog wel eitjes gelegd!
Foto ook Kelimutu NP, c.800m bzn.
Met vriendelijke groeten,

Mark Schellekens

Arp

Ha Mark,

Heb deze weer even een eigen topic gegeven ;)

Prachtig beest hoor, jammer dat ze zo afgeragd worden door de kids. Op Java heb ik relatief weinig echt mooie grote vlinders rond zien fladderen - en de weinige die er waren gunden me natuurlijk geen foto's  :wacko: Zijn Flores en Bali wat dat betreft beter bedeeld?

Even voor de namen. Is die eerste nou A. atlas of twijfel je juist? (ikweetnixhe-daweeje)
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

Mark27

Ik heb Attacus atlas op Bali gezien en die lijkt me groter dus denk dat wellicht een andere soort is. Hij lijkt er wel erg op vandaar mijn twijfel. Ik weet ook niets van motten. Heb ooit van iemand daar op Flores nog een andere gehad (al dood.....) en die is een stuk kleiner en minder fel bruin. Ik houd het even op onzekere Attacus atlas. Ik ga nog wel zoeken, eens kijken of ik iets meer kan vinden. Je kunt die foto's gebruiken misschien voor de Vlinders van Indonesia-pagina? Fijn weekend,

Mark
Met vriendelijke groeten,

Mark Schellekens

Arp

#4
Citaat van: Mark27 op november 25, 2011, 23:49:30 PM
Heb ooit van iemand daar op Flores nog een andere gehad (al dood.....) en die is een stuk kleiner en minder fel bruin.
Okay, volgens Markku Savela komt op Flores dan nog Attacus dohertyi voor. Attacus wardi is ooit als ondersoort van dohertyi weggezet en zal er vermoedelijk dus op lijken.

Opvallend: In Roepke (1953) staat nog een ondersoort Attacus dohertyi dammermani beschreven (en afgebeeld!) die Markku niet noemt. Maar ivm met jouw foto's nog interessanter: Een afbeelding van Attacus crameri inopinatus Jurr. & Lind. van Flores. Ook deze ondersoort wordt door Markku niet genoemd (althans niet op de Attacus-pagina). Deze lijken overigens allebei niet, maar het zijn vrouwtjes en die van jou zou zomaar een manneke kunnen zijn (?!)

Uit de tekst blijkt dat het huidige geslacht Archaeoattacus ooit, in elk geval door bepaalde auteurs, met Attacus op één heeft gelegen en dus ook wel gelijkenis zal vertonen. Van deze wordt Archaeoattacus staudingeri in elk geval voor Java gespecificeerd, maar als we deze foto's mogen geloven, dan kunnen we die af laten vallen.

Plaatjes kijkend kom ik op deze pagina twee stuks te koop tegen van Sumba die als Attacus dohertyi ssp. dammermanni (sic! - nn) benoemd zijn. Het "mannetje"(?) daarvan komt redelijk goed met jouw bovenste foto overeen, vooral wat betreft de kleine hoekige fenestra's zonder ovale vlek erboven - atlas schijnt die wel te hebben (?). Het vrouwtje is inderdaad een mooie match voor de afbeelding in Roepke, 1953 (Plate II).

Al zoekend kom ik wildsilkmoth-indonesia.com, een zeer nuttige website van Ulrich & Laela Paukstadt, die in elk geval voor wat betreft de Saturniidae onze verzameling zo goed als overbodig maakt ... of laat ik het anders zeggen, een mooi hulpmiddel voor ons is :)

Hun lijstje voor de Saturniidae van de Kleine Sunda-eilanden is hier. Zij voeren "inopinatus" als zelfstandige soort en hebben ook foto's van kereltjes. Die foto's zijn ook een goede match voor jouw kereltje en - interessnter nog - hun dohertyi ziet er anders uit dan de A. dohertyi dammermanni van de handelaar hierboven (wel ovale vlekjes boven fenestra!). Aanvullend geven zij ook nog Attacus suparmani (van Alor) - door henzelf beschreven(!). Ook deze heeft geen ovale vlekjes boven de fenestra, maar is in het geheel toch iets anders dan die van jou.

Aanvullend op het overzicht van Markku Savela hebben we voor Flores dan minimaal:

  • Attacus atlas
  • Attacus inopinatus aka Attacus crameri inopinatus
  • Attacus dohertyi
  • Attacus suparmani? (alleen van Alor?)
  • ...?...
Ik zou duidelijk meer waarde aan de website van de Paukstadts willen hechten, dan de foto's van een handelaar en vermoed dan dat jouw beest best wel eens Attacus inopinatus zou kunnen zijn ... of komt atlas ook voor zonder die ovale vlekjes boven de fenestra?

Wellicht de familie Paukstadt eens vragen wat ze ervan denken, dan vraag ik meteen ook mijn motje na.

En Markku Savela wat linkjes sturen ... :)



Eecke, R. van (1933) Some new Malayan Lepidoptera. - Zoologische Mededelingen, Vol.16(6), pp.61-64. ISSN:0024-0672 PDF - p.63: Attacus dohertyi soembanus subsp.nov.

Roepke, W. (1953) Attacus dohertyi dammermani nov. subspec., and some notes concerning the genus Attacus L. (Lepidoptera Heterocera, Family Saturniidae). - Zoologische Mededelingen, Vol.32(6), pp.49-56. ISSN:0024-0672 PDF Plate II: Attacus dohertyi dammermani Rpke. ♀, Sumba; Plate III: Attacus crameri inopinatus Jurr. & Lind. ♀, Flores.




© Mark Schellekens
Attacus sp.(inopinatus)?
Flores
 

© Mark Schellekens
Attacus sp.
Flores
 

© Mark Schellekens
Attacus sp.
Flores
 

© Mark Schellekens
Attacus sp.
Flores
 

Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

Elachista

De man achter deze website is erg goed met de pauwogen, Stefan Naumann: http://www.saturniidae-mundi.de/


Groet,
Tymo

Arp

Ha Tymo, bedankt voor de link/tip  :duim:  Ze hebben ook nog wat checklists (o.a. Sumatra, Borneo) die vast nog wel van pas gaan komen   :blink:
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

Arp

Citaat van: Mark27 op november 25, 2011, 23:49:30 PM
Je kunt die foto's gebruiken misschien voor de Vlinders van Indonesia-pagina?
Uiteraard, uiteraard ...  ;D

Omdat ik geen kenner ben en er niks van de vleugeltekening te herkennen is heb ik de eitjes-leggende dame nu ook eerst maar even als "sp." benoemd. Of ben je zeker van atlas, c.q. is dat aan de onderkant van het lijfje te herkennen ofzo?

Heb je meer foto's van deze grote motten (dat beest dat je ooit cadeau kreeg?) - dan wacht ik er eerst even op voordat ik de specialisten vraag ernaar te kijken. Geen haast, maar ik doe het dan liever in één keer.
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

Mark27

Nee, ik ben zeker niet zeker van A.atlas....... Ik denk dat het een andere verwante sort moet zijn zie kleiner is.
Ik ga zoeken naar de foto´s, heb wel een Attacus atlas van Bali die heel mooi is. Ik stuur je eea zsm op!

Mark
Met vriendelijke groeten,

Mark Schellekens

Arp

Tof :) Zoals gezegd, geen haast hoor, maar dan wacht ik even met navragen ;)
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

Mark27

Hoi Arp,

Bijgaand de A.atlas van Bali (gemaakt in het Taman Kupu Kupu) en de grote nachtvlinder die me werd aangeleverd op Flores in 2007. Misschien kun je er wat mee.

Groetjes,

Mark
Met vriendelijke groeten,

Mark Schellekens

Arp

#11
Ha Mark,

Toppie  :duim:

Die "kleine" zou een Samia moeten zijn en volgens de Lesser Sundas-pagina van de Paukstadts zou op Flores dan Samia yayukae Paukstadt, Peigler & Paukstadt 1993 het meest voor de hand liggen.

Als dat ze zijn (of komt er nog meer?), dan ga ik ze morgen maar eens lastig vallen  ;D



© Mark Schellekens
Attacus atlas
Bali (Taman Kupu Kupu)
 

© Mark Schellekens
Samia cf. yayukae
dorsaal
Kelimutu NP, Flores

© Mark Schellekens
Samia cf. yayukae
ventraal
Kelimutu NP, Flores

Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)